Petak 02.09.2011.
05:12
Večernje novosti

"Srbija nespremna za talas krize"

Predsednik PKS Miloš Bugarin
 

“Umesto da jasno definiše strategiju i planove, vlast samo ponavlja da nas novi talas možda i neće pogoditi. Taj optimizam potpuno je neutemeljen. A nove probleme naša privreda dočekuje u mnogo lošijoj kondiciji, oslabljenija nego pre tri godine, kada je kriza počela, upozorio je Bugarin u intervjuu za "Novosti".

Bugarin je kazao da novi talas krize dočekujemo s mnogo većim brojem nezaposlenih, ogromnom nelikvidnošću, većom inflacijom i budžetskim deficitom.

"Pitanje je dana kada će se kriza preliti i na realni sektor. Zato tražimo da što hitnije kod premijera bude organizovan sastanak s privrednicima i predstavnicima privrednih asocijacija i banaka i guvernerom, da bismo utvrdili urgentne mere za ublažavanje negativnih efekata drugog talasa krize", kazao je Bugarin.

On je rekao da Komora konstantno insistira na preventivnom delovanju, ali da, nažalost, država uglavnom reaguje posledično, a tada je trošak mnogo veći.

"Tražićemo da se hitno donesu strategija i akcioni plan reforme javnog sektora, jer je on strahovito povećao potrošnju, a samim tim i budžetski deficit. Takođe, potrebno je proceniti efekte investicija, uvesti stalne revizije javnih nabavki, završiti reformu poreskog sistema, smanjiti opterećenje na zarade", naveo je Bugarin.

On je rekao da su "vladine mere, uglavnom, samo gasile požare i imale su kratkoročne efekte".

"Na primer, broj nezaposlenih se od oktobra 2008. do sredine juna 2011. povećao za 239.000. Mera koju je Ministarstvo ekonomije donelo za podsticaj zapošljavanja do 35 i preko 45 godina starosti dovela je do toga da se otvori 2.400 novih radnih mesta. To je kap u moru", kazao je Bugarin.

2024 © - Vesti online