Petak 02.09.2011.
04:40
Vestionline

Toma kod Filea: Kosovo nije uslov za EU

Srbija zna svoje obaveze: Štefan File
 

File je naglasio da su politički i ekonomski uslovi, takozvana EU merila iz Kopenhagena, i poštovanje uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja ključni za kvalitativnu i objektivnu ocenu zasluga Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

"Saradnja sa Haškim sudom i regionalna saradnja u koju su svi uključeni su ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja, a kad je reč o saradnji sa Haškim sudom Srbija je ostvarila značajne rezultate", rekao je File u saopštenju izdatom posle razgovora sa Nikolićem.

Tomislav Nikolić

"U regionalnoj saradnji je dobrodošlo aktivno angažovanje Srbije, a od životnog značaja je da sada obnovljeni dijalog Beograd-Priština donese nove rezultate kojima će biti poboljšani životi ljudi, ojačani mir, bezbednost i stabilnost u regionu", dodao je evropski komesar.

File je naglasio da je sa Nikolićem razmotrio njegovu zabrinutost oko zahteva Srbiji da dobije kandidatski status za članstvo u EU ove godine i to da li je priznavanje Kosova preduslov za evropsku integraciju Srbije.

"Ohrabrio sam Nikolića i njegovu stranku kao i sve srpske političke aktere da dalje unapređuju evropske težnje Srbije, da deluju konstruktivno i odgovorno u predstojećem razdoblju", istakao je File.

Evropski komesar je dodao da je sastanak sa predsednikom i zamenikom predsednika SNS Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem održan u okviru njegovih redovnih sastanaka s predstavnicima opozicionih stranaka iz zemalja u procesu proširivanja i politike susedstva EU.

2024 © - Vesti online