Ponedeljak 21.12.2009.
00:57 >> 13:17h
BBC, Vestionline

Sneg polako ubija Ameriku

Kada kudite Beograd i beogradske vlasti, setite se da su SAD mnogo razvijenije od naše zemlje, pa ipak ne mogu da izdejstvuju "popust" kad je reč o vremenskim neprilikama
 

Sjedinjene Američke Države suočavaju se sa jednom od najgorih oluja u nekoliko prethodnih decenija, a posle jugoistočnih delova zemlje mećave se sele na sever, pa su delovi Nove Engleske potpuno paralisani jer je ulice prekrio 41 centimetar snega.

Očekuje se da će u delovima saveznih država Roud Ajlanda i Masačusetsa vetar dostići brzinu i do 95 kilometara na sat, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Snežno nevreme do sada je odnelo pet života. U Vašingtonu su dve osobe poginule u saobraćajnim nesrećama, a jedna od smrzavanja, dok su u državi Ohajo u saobraćajnim nesrećama nastradale dve osobe, preneo je Glas Amerike.


Posle rekordnih snežnih padavina ikad zabeleženih u decembru, vlasti u Vašingtonu ukinule su javni transport i proglasile vanredno stanje.


Vanredno stanje proglasili su u svojim državama i guverneri Virdžinije, Merilenda, Zapadne Virdžinije, Kentakija i Delavera.


U nekim delovima snežni pokrivač je bio visok čak 60 centimetara, javio je Bi-Bi-Si.


Ekstremne vremenske prilike izazvale su prekide u snabdevanju strujom širom regiona i znatno otežale, a negde i potpuno onemogućile drumski i železnički saobraćaj.

Mećava je dovela i do zatvaranja aerodroma i otkazivanja više od 1.200 letova.

Nevreme je u petak na Floridi izazvalo poplave, a u Južnoj i Severnoj Karolini bez struje je ostalo 83.000 domaćinstava.
 

U Njujorku je, na primer, u nedelju palo više od 25 centimetara snega na Long Ajlendu. Vanredno stanje proglašeno je u Virdžiniji, Merilendu, Zapadnoj Virdžiniji, Kentakiju i Delaveru, dok su gradovi Vašington i Filadelfija vanredno stanje proglasili i ranije...

Inače, u glavnom gradu SAD-a, Vašingtonu, zabeležene su rekordne snežne padavine u istoriji, ali je gradonačelnik Adrijan Fenti izrazio uverenje da će u ponedeljak ulice biti čiste i prohodne za saobraćaj.

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg rekao je da su hiljade radnika na ulicama Velike jabuke i da su, osim što trenutno čiste ulice, čitavu nedelju čistili snežne nanose kako bi grad funkcionisao što normalnije...

“Na sreću, sneg je počeo ozbiljno da pada kasno u subotu uveče, tako da se loše vreme nije odrazilo na božićne kupovine...Zbog toga se nadam daćemo imati beli i veseli Božić“, rekao je Blamberg.

2024 © - Vesti online