Četvrtak 01.09.2011.
18:54
Beta

Omogućeni direktni letovi između Srbije i Australije

Direktno za Australiju
 

Memorandum su potpisali ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić i ambasadorka Australije u Beogradu Helena Študert, navodi se u saopštenju Ministarstva za infrastrukturu Srbije.


"Na ovaj način avioprevoznicima omogućujemo optimalne tržišne uslove za obavljanje saobraćaja dok će putnici prvi put posle više godina moći direktno da lete između Srbije i Australije", rekao je Mrkonjić.


Mrkonjić i ambasadorka istovremeno su parafirali bilateralni sporazum kojim se uspostavlja saradnja između Srbije i Australije u oblasti vazdušnog saobraćaja.


Memorandum se zasniva na principu slobodne konkurencije i omogućava aviokompanijama iz zemalja potpisnica da obavljaju do sedam letova nedeljno iz Srbije do glavnih australijskih aerodroma u Sidneju, Melburnu, Pertu i Brizbejnu. Navodi se i da će domaći avioprevoznici imati neograničen pristup svim regionalnim međunarodnim aerodromima na tlu Australije.


Kako su istakli u Ministarstvu za infrastruktru, sporazumom se otvaraju nove mogućnosti za turističku privredu obeju zemalja, a srpskoj zajednici u Australiji koja ima više od 95.000 građana omogućiće se direktna povezanost sa matičnom zemljom.

Sporazum predviđa i takozvani "kod šer" sistem prilikom prodaje karata i prevoza tereta, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online