Četvrtak 01.09.2011.
16:02
Srna

Svedok "nije znao" da imam deli oružje muslimanima

Radovan Karadžić
 

Svedok nije mogao da potvrdi Karadžićeve podatke o delovanju Partiotske lige i o postojanju Kriznog štaba u ovom muslimanskom selu, dodavši da u Drumu u to vreme "niko nije imao oružje, osim lovačkog".

Svedok je govorio o dolasku srpskih snaga u muslimansko selo Drum blizu Vlasenice i početku sukoba 2. juna 1992. godine. On je rekao da je video teško naoružane muškarce kako leže oko sela i da je srpska policija došla u selo i tražila od muslimana da predaju oružje.


Svedok je rekao da je bio zarobljen, najprije u Sušici, a zatim u Batkoviću, gde je bio do razmene zarobljenika u decembru 1992. godine.


Tužilaštvo je obavestilo sudsko veće da procenjuje da će sve svoje svedoke uspeti da sasluša u roku koji je veće odobrilo, odnosno za ukupno 300 sati.


"Prema sadašnjim procenama, preostalih 118 svedoka moći će da bude saslušano za preostalih 139,5 sati", navodi se u podnesku tužilaštva.

Džafić opisao streljanje

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, svedok optužbe Suad Džafić opisao je danas kako su srpske paravojne snage u proleće 1992. kod Bratunca streljale Muslimane što je on preživeo.


Džafić je svedočio da su 21. maja 1992. kod sela Nova Kasaba pripadnici dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića-Arkana i "Beli orlovi" koje je predvodila osoba zvana "Makedonac", ubili 29 Muslimana, a on i još dvojica su preživeli. Među ubijenima su, po rečima Džafića, bili njegov rođeni brat i drugi rođaci.

2024 © - Vesti online