Četvrtak 01.09.2011.
11:01 >> 13:39h
Beta

Josipović: Poboljšajmo odnose

Ivo Josipović u obilasku crkve u selu Kukujevci

 

Selo Kukujevci jedno je od sela u Sremu iz kojih je tokom 90-ih godina etnički čišćeno lokalno hrvatsko stanovništvo, za šta se pred Tribunalom u Hagu sudi lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju.


Ispred loklane crkve, jedne od najstarijih katoličkih crkava u Vojvodini, Josipović se sastao sa sveštenicima, a potom i sa predstavnicima lokalne vlasti i udruženja Hrvata.

Po dolasku u Šid, predsednik Josipović je izjavio da je normalno da ima uspona i padova u odnosima Srbije i Hrvatske i da neprestano treba raditi na njihovom poboljšanju. 


"Zločine iz prošlosti ne smemo zaboraviti. Zato postoje sudovi. Na nama koji vodimo politiku je da gradimo mostove prijateljstva", rekao je Josipović.


On je dodao da su sva državna tela u Hrvatskoj posvećena miru i saradnji u regiji. Josipović je poručio da svim izbeglicama, i u Srbiji i u Hrvatskoj,
treba omogućiti da se vrate u svoje domove i pozvao građane hrvatske nacionalnosti da se na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne kao Hrvati.


"Očuvajte svoj nacionalni identitet, budite ponosni na svoje hrvatstvo i budite lojalni građani države Srbije", rekao je Josipović.

Josipović je ocenio i da je učinjen vidan pomak u ostvarivanju kulturnih i političkih prava Hrvata u Srbiji.


"Ima još dosta toga što treba učiniti, ali u poslednjih 10 godina vidan je napredak u položaju Hrvata u Srbiji", rekao je Josipović novinarima na kraju posete Sremu.


Pajtić: Među nama ima više sličnosti nego razlika

Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da u Vojvodini danas niko ne treba da se plaši da se izjasni kao Hrvat, Mađar, Rumun, Slovak...


Prema njegovim rečima u pokrajini niko ne treba da se plaši ako ne pripada većinskom narodu, ne govori većinskim jezik i ne pripada većinskoj crkvi.


Pajtić ocenio da između Srbije i Hrvatske ima puno više sličnosti nego razlika i dodao da je zajednička budućnost dve zemlje u evropskoj porodici naroda.

2024 © - Vesti online