Četvrtak 01.09.2011.
14:56
Srna

Alžir odbio azil Gadafiju

"Gadafi je pokušao da telefonom kontaktira predsednika Buteflika, ali je on odbio da s njim razgovara", navodi dnevnik, pozivajući se na izvore bliske predsedniku Abdelazizu Butefliku.

Nisu mu dozvolili da uđe u Alžir: Moamer Gadafi

List piše da se Gadafi i članovima njegove porodice nalazio u libijskom gradu Gadame, u blizini alžirske granice, ali da mu nije dozvoljeno da pređe na alžirsku teritoriju.

"Alžir se držao striktno neutralno u pogledu libijskog konflikta. Nismo želeli da se mešamo u unutrašnja pitanja u ovoj zemlji", izjavio je sagovornik za dnevnik "El Vatan".

U ponedeljak, 29. avgusta, Gadafijeva supruga Safija, ćerka Ajša i sinovi Hanibal i Mohamed prebegli su u Alžir. Alžirske vlasti potvrdile su da su primili članove Gadafijeve porodice iz humanitarnih razloga i imajući u vidu činjenicu da za njima nije raspisana međunarodna poternica.

Gadafi ''persona non grata'' i u Srbiji

 

Beogradski mediji su nedavno pisali da postoji mogućnost da Gadafi zatraži azil od Srbije, ali je ubrzo ministar odbrane Dragan Šutanovac istakao kako ne postoji mogućnost za tako nešto.

Ovaj gest izazvao je nezadovoljstvo Prelaznog nacionalnog saveta, koji je zatražio od Alžira da pošalju članove porodice Gadafi u Libiju. Međutim, Alžir je ignorisao ovaj zahtev.

2024 © - Vesti online