Četvrtak 01.09.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto:

Dve nedelje akcije, dve rehabilitacije

Damnjanovći su tako obezbedili nedostajuća sredstva za dolazak ove devojčice u septembru u Beograd na tronedeljni tretman kod logopeda i psihologa u Dečju kuću u KBC Zvezdara gde joj je pre pre dve godine urađena kohlearna implantacija.

U svom domu na Kosovu: Karolina Janićević

Nažalost, operacija je uspela samo na desnom uhu na koje Karolina danas prima zvukove, ali taj svakako veliki dar savremene medicine u njen mali svakodnevnom životu nije doneo promene.

Postoperativnu rehabilitaciju u specijalizovanoj ustanovi sa stručnjacima za osposobljavanje dece oštećenog sluha za govornu komunikaciju Karolina nije prošla. Razlog je, kao i u većini porodica o kojima pišemo na Humanitarnom mostu, nedostatak sredstava.


- Ne mogu da verujem... Za samo dve nedelje nepoznati ljudi uradili su za naše dete više nego mi za celu godinu! Odmah ću sutra da zovem Odeljenje ORL na Zvezdari i zatražim termin za početak stimulativnog habilitaciono-rehabilitacionog tretmana koji se sprovodi kroz rad sa logopedom, surdologom i psihologom. Takođe, za te tri nedelje Karolina treba da prođe i kroz specifičan obrazovno-vaspitni program - pričala je 26-godišnja majka Jelena, koja je na svet donela zdravo žensko dete.

Otuda je saznanje o obostranoj gluvoći, nastaloj u drugoj godini posle upotrebe jakih antibiotika, doživela kao pravu tragediju. Njena ćerkica ne samo što je ogluvela nego je i zanemela, što od šoka, što od nemogućnosti da čuje svoj i tuđi glas. Onda se pojavila mogućnost da o trošku zdravstvenog fonda bude operisana i da joj u unutrašnjost uha budu ugrađeni implantati.

Novi šok usledio je kada prva operacija nije uspela, a poplava radosti kada je posle prvih rehabilitacionih tretmana Karolina počela da izgovara zaboravljene reči, izazivajući suze radosnice na licu majke, oca, bake i deke. Svaki tretman koštao je roditelje oko 600 evra.

Prvu godinu su nekako istrajali, ali u narednoj Karolina je dolazila samo povremeno, tako da ne samo da nije napredovala, nego je i nazadovala. To se naročito videlo u julu, kad su, umesto tri nedelje vežbi, roditelji samo jednu mogli da joj priušte.


Puni očaja obratili su se čitaocima "Vesti". Bile su potrebne samo tri nedelje i tri donacije da se obezbedi septembarska terapiju. Zanimljivo je da su ovaj deo akcije izneli na svojim plećima zemljaci iz Australije.

I život bi za unuku dali

 

NAJVEĆA RADOST: Karolina sa dekom i bakom

- Jelena pati kao majka, a ja i kao otac i muškarac, glava porodice, čija je dužnost da stvori uslove svom detetu kako za normalan život tako i za lečenje.

 

Radim u dečjem vrtiću kao kuvar i kući ne donesem ni celih 100 evra. Još otplaćujem kredit koji sam podigao za postoperativni oporavak našeg deteta.

 

Lekari su nam rekli da će biti za Karolinu težak i mučan, a za nas odgovoran i skup. Takve su bile i predooperativne pripreme. One su nas finansijski potpuno iscrple.

 

Ja ne bežim od posla, ali ovde ga nema, a mi smo odlučili da ostanemo svoji na svome.

 

Zato je moj otac Ljubiša išao čak u Rusiju, radio je kao rob i sve što je doneo uložio za lečenje Karoline. Živimo u zajednici i baba i deda dali bi za nju i vid i sluh - rekao je glasom koji je podrhtavao od uzbuđenja Jadran Janićević, ali i želje da dobre vesti podeli i sa majkom i ocem.


I dok je Jelena Janićević zvala KBC Zvezdara i bezuspešno pokušavala da zakaže termin početka rehabilitacije ćerkice, ali i svoje edukacije, čitaoci "Vesti" obezbedili su novac i za nastavak ovih dragocenih vežbi govornog aparata, po protokolu koji je prepisan. Anonimni donator iz Austrije poslao je 500 evra. I ovaj novac stigao je u beogradsko Dopisništvo "Vesti".


- Novac šaljem samo iz želje da Karolina obavi rehabilitaciju i uspostavi kontakt sa svojom okolinom, a ja je neću napustiti, nego ću pomoći njenim roditeljima koliko god bude potrebno da je iškoluju i osposobe za samostalan život. Za sada neka za nju i njene roditelje budem samo zemljak sa Kosmeta koji je otišao u beli svet - rekao je Karolinin dobrotvor.

Nešto ranije, naš čitalac iz Pariza koji želi da ostane anoniman poslao je 50 evra za, kako je napisao, nekog od štićenika Humanitarnog mosta. Isto je učinio i njegov sugrađanin i sunarodnik Mladen Stanković. U sabornom hramu Svetog Save ostavio je koverat na ime "Vesti" u kome je bilo 50 evra sa porukom: "Za Kosovo od porodice Mladena Stankovića."


Kako je u toku akcija za Karolinu Janićević, novinari Humanitarnog mosta procenili su da će donatori biti zadovoljni što će njihovi prilozi pomoći ovoj devojčici oštećenog sluha, kroz čiju sudbinu se na simboličan način prelama tragična prošlost, surova sadašnjost i neizvesna budućnost srpskog naroda na Kosmetu.


- Jelena je otišla u Dom zdravlja po uput za Karolinu i sebe i ne sluteći da je obezbeđeno još 600 evra. Zavrteće joj se u glavi kad sazna. Evo, ja vas slušam i, nemojte da se ljutite ni vi ni vaši čitaoci, hladan znoj me obli. Pomislih, šta ako sam sve pogrešno razumeo - uspeo je da izgovori 28-godišnji Jadran Janićević.


Ubedivši mladog oca da smo hiljade sličnih razgovora do sada obavili i isto toliko puta se izlečenju dece radovali,ostavili smo ga da sa ovim lepim vestima sačeka suprugu i ćerku od kojih će biti odvojen tri nedelje.

Patiće sa njima, ali i diviti se onima koji su pomogli da Karolina bude na rehabilitaciji u kontinuitetu dva puta, od ukupno šest koliko je predviđeno.

No, u danima koji su pred nama moguće je da zemljaci budu srećna zvezda male ove devojčice i nastave da šalju novčane priloge dok se ne prikupi još 2.400 evra, što bi pokrilo jednogodišnje terapije.
 

Tri brata iz Frankfurta

 

Jadranu Janićeviću nismo rekli da njegovu ćerku i suprugu čeka i 125 evra u beogradskom Dopisništvu "Vesti", kao prvi prilog za treću rehabilitaciju koja bi trebalo da se obavi u januaru.

 

Ovo je donacija tri brata iz Frankfurta u čijoj garderobi, koju su uredno pakovalo i slali njihovi plemeniti roditelji, odraslo po desetak njihovih vršnjaka.

 

Karolina je mlađa samo nekoliko meseci od najstarijeg brata, a starija nepunih godinu dana od svog drugog malog donatora. Uvereni smo da bi i s najmlađim, koji ima 20 meseci, našla zajednički jezijk u igri.

 

Da li će se naša pretpostavka potvrditi i Karolina upoznati tri brata iz Frankfurta u ovom času niko ne zna, jer putevi Gospodnji ostaju nepredvidivi.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ao želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online