Sreda 31.08.2011.
21:12
tportal

Čik pogodite ko je glumac sa slike!

Glumac je u filmu poznat pod imenom Edna Trnblad
 

Ali ovde ne mislimo ni na kakve estetske hirurgije ili ekstremno skidanje kilograma, već na mukotrpan rad šminkera i stilista prilikom snimanja filma kako bi glumci što više izgledali poput zamišljenih filmskih likova.

Džon Matuzak - "Guniz"

Jedan od najtraženijih reditelja osamdesetih i devedesetih, Ričard Doner, uz pomoć Stivena Spilberga uverljivo je na filmsko platno prebacio pustolovine dece prepune neočekivanih događaja, zadataka i nesvakidašnjih likova i time stvorio jedan od najboljih dečjih filmova svih vremena. Naše pitanje je, sećate li se "strašnog čudovišta" s majicom Supermen? Naravno da se ispod zastrašujuće maske krije običan glumac po imenu Džon Matuzak koji je tumačio lik Slota. Revolucionarna šminka za to doba i mukotrpan rad od punih pet sati na dnevnoj bazi od Džona Matuzaka učinili su najgoreg dečjeg monstruma.


Džon Travolta - Lak za kosu


Tri godine pošto je odbio ulogu legendarnog Džejmsa Bonda, Džon Travolta je dobio novi izazov - ni manje ni više nego da obuče žensku odeću i pojavi se u novoj verziji mjuzikla "Lak za kosu" u ulozi Edne Trnblad. Možemo reći da se Travolta dobro snašao u ulozi debeljuškaste mame.
Za transformaciju u debeljucu bila je zadužena ekipa filmskih šminkera koja je svakodnevno provodila nekoliko sati da bi Travoltu pretvorila u ženu nalik Sofiji Loren, a glumcu je dobro išlo cupkanje u cipelama na štklu.

Šarliz Teron - Monstrum


Svetska javnost ostala je u šoku kada je poznata filmska lepotica Šarliz Teron pristala da glumi u filmu "Čudovište" zasnovanom na istinitoj priči o Ajlin Vurnos, prostitutki koja se pretvorila u masovnog ubicu da bi, na kraju, svojim zločinima zaslužila smrtnu kaznu. Kako bi što više ličila na Ajlin, Šarliz Teron se ugojila, nosila je lažne zube i mnogo šminke.
Kritičari su njenu interpretaciju poremećenog serijskog ubice, proglasili za jedno od najboljih glumačkih ostvarenja 2003. godine. Šarliz je dobila i Zlatni globus i Oskara za ovu ulogu.
Iako su šminkeri odigrali ključnu ulogu u transformaciji lika, gluma južnoafrikanke pokazala je Ajlin, ne kao čudovište, već kao obično ljudsko biće koje je spletom groznih životnih okolnosti provela i završila život tragično.

Robin Vilijams – Gospođa Dautfajer

Robin Vilijams glumi očajnog oca koji prvo dobija otkaz, a onda i "otkaz" iz braka i porodice. Kako bi ostao u kontaktu s porodicom, svaki dan se oblači i pretvara u stariju ženu i postaje dadilja vlastitoj deci.

Filmska transformacija u gospođu Dautfajer primoravala je Robina Vilijamsa da prolazi kroz osam zasebnih faza šminkanja. Njegova promjena u strogu, ali dobru staricu smatra se jednom od njegovih najzanimljivijih uloga, a za svoj trud je ekipa šminkera nagrađena prestižnim nagradama.

Rebeka Romin - "X Men"


Američka glumica danskog porekla, svetsku slavu u filmskim vodama stekla je zahvaljujući ulozi strip heroine Mistik iz serijala X-Men.
Pred Rebekom nije bio nimalo lak zadatak. Igrajući ulogu Mistik, devojke koja na svojoj plavoj koži ne nosi gotovo ništa, Rebeka Romin je morala da se uhvati u koštac s filmskom šminkom.
Delo koje danas vidimo na filmu rad je čak četiri filmska šminkera, stotine sitnih komadića silicijumske protetike, puno boje za telo i čak devet sati pripreme pre svakog filmskog seta. Na opštu radost jačeg pola bivši model je kroz ceo film šetala kao od majke rođena.

Bred Pit - Neobična priča o Bendžaminu Batonu

Da ne dužimo puno o samom filmu, spomenimo onaj bitan deo za našu priču, a to je filmska šminka. Bilo je zanimljivo videti Breda Pita kao starca, a za njegovu uverljivu starosti zaslužne su njegove skulpture koje su nastale prema kompjuterskoj pretpostavci kako bi mogao izgledati u osamdeset, sedamdeset i šezdeset godina.

Za potrebe snimanje bio je potreban veliki broj transformacija, a šminkeri su nagrađeni s jednim od ukupno tri Oskara koje je film osvojio. Pripadnice lepšeg pola mogle su da odahnu pred kraj kada se napokon pojavio Bred kakvog znaju.

Pročitajte još:

1. Filmovi koji su šokirali svet

2. Uloge koje su rušile glumačke karijere

3. Holivudom vlada pedofilija?!

4. Preko kreveta do uspeha u Holivudu

5. Parovi koji "leže" na parama

2024 © - Vesti online