Sreda 31.08.2011.
22:54
Vestionline

Venčali se s lovorovim vencem na glavi

Tradicija postoji da bi je menjali: Jelena Tomašević i Ivan Bosiljčić na venčanju

Veliki vernik Ivan Bosiljčić želeo je da se venčanje desi baš na praznik Velika Gospoina, a za ovaj dan pustio je poprilično duge brkove pa je na prvi pogled bio neprepoznatljiv.

Kako mladenci nisu davali izjave za medije, za sada je nepoznato zašto su odlučili da im sveštenik umesto kruna na glavu stavi lovorove vence. 

Par priprema i građansko venčanje koje bi trebalo da se desi šestog septembra u beogradskom restoranu "Rejnbou". Tom prilikom iz Turske će stići Emina Jahović, a pozvani su i pevači Saša Kovačević i Mari Mari. 

Simbolika lovora i krune

 

Lovorov venac se u staroj Grčkoj dodeljivao pobednicima Olimpijskih igara, a u Rimu, doduše zlatan, nosili su ga imperatori. Lovorov venac je u antici simbolizovao pobedu, primirje i mir, a biljka lovor je smatrana za simbolj večnosti i besmrtnosti.

 

U pravoslavlju običaj je da tokom venčanja sveštenik stavi krune na glave mladenaca. Krune predstavljaju mučeničke vence slave koji ih iščekuju u budućem Carcstvu božjem jer se očekuje da mladenci treba da postanu jedno kroz prevazilaženje svoje "sebesebtričnosti" za šta je potrenab trud i napor. 

2024 © - Vesti online