Sreda 31.08.2011.
18:13
Beta

"Montevideo" u trci za Oskara

Montevideo u Los Anđelesu

Predsednica Stručnog odbora, Radmila Živković, rekla je da je za taj film glasalo 12 od 15 članova Odbora, dva glasa je dobio "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića, a jedan glas film "Beli, beli svet" Olega Novkovića.

Predsednik Akademije filmske umetnosti Srbije (AFUS), reditelj Goran Paskaljević rekao je da je ove godine kandidat za Oskara proglašen mesec dana pre roka, kako bi producenti imali dovoljno vremena da se pripreme i nađu finansijsku pomoć za izradu kopije na engleskom jeziku i promociju filma u SAD. Kopija filma "Montevideo, Bog te video" mora da bude dostavljena Američkoj akademiji za film do 1. oktobra.

Direktor projekta "Montevideo, Bog te video" Zvonimir Šimunec rekao je danas novinarima da ne očekuje da će država imati novca da pomogne promociju filma u SAD.

"Mi ćemo se potruditi da nađemo finansijere koji će učestvovati u promociji filma, a planiramo da ga što skorije prikažemo u Čikagu, Klivlendu, Njujorku i Los Anđelesu", rekao je Šimunec.

"Promociju ćemo početi u najskorijem roku i ona će trajati do februara. Ne znamo da li ćemo uspeti da uđemo među pet nominovanih filmova, ali čvrsto verujemo da nismo bez šanse", rekao je on.

Stručni odbor koji je odlučivao o srpskom kandidatu za Oskara, činili su reditelji Darko Bajić, Vera Vlajić i Ljubomir Radičević, glumci Dušica Žegarac, Radmila Živković, Irfan Mensur i Ružica Sokić.

Među članovima Odbora, koji imaju jendogodišnji mandat, su i filmolog Petar Volk, montažer Jelena Đokić, masker Stanislava Zarić, direktor fotogtrafije Milorad Jakšić Fanđo, kompozitor Kornelije Kovač i kritičar Milan D. Špiček.

Ostali filmovi koje je Stručni odbor razmatrao su i "Beli lavovi" reditelja Lazara Ristovskog, "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "Tilva Roš" Nikole Ležaića i "Šišanje" Stevana Filipovića.

2024 © - Vesti online