Sreda 31.08.2011.
15:10
Srna

Nemačka štampa: Arogancija Anegele Merkel u Beogradu

Nemački list smatra da bi bez Srbije na severu Kosmeta nastao još veći haos: Angela Merkel i Boris Tadić u Beogradu

"Potpuno je nejasno šta Nemačka želi da postigne svojom arogancijom. Kolateralna šteta već je vidljiva: Merkelova je isprovocirala neke članice Unije. Ona je tražila od predsednika Borisa Tadića da se odrekne uticaja na srpskom severnom delu Kosova, pre nego što Beograd produži ka Evropi. Tadić je to odmah odbio, a zatim još jednom, pre nekoliko dana, ponovio pred celokupnom srpskom javnošću", navodi list.


"Mitelbajeriše cajtung" dodaje da "ništa neće pomoći ako se Beograd jednostavno odrekne svog tamošnjeg uticaja".

"Euleks nije u stanju da popuni vakuum koji bi nastao. Prištinska vlada sa nestrpljenjem čeka da umaršira na sever Kosova, a to bi bio debakl. Nadležni ne mogu ništa da urade za mir i red, ionako imaju problema da isuše 'močvaru korupcije' koja caruje Kosovom", nastavlja nemački list.

Merkelova je u Beogradu proročanski poručila "da se sve mora uraditi kako bi bili izbegnuti jednostrani koraci", što je bila mala packa Tačijevoj vladi u Prištini, koja je u julu poslala specijalnu policiju na sever. Ipak, to nije bilo odlučno distanciranje od nasilja.

Eventualni uspeh u pregovorima Beograda i Prištine "smanjili bi opasnost od jednostranih akcija", zaključila je Merkelova. To može da znači: "Ako vi Srbi ne doprinosite pregovorima, Priština će ponovo moći da pošalje specijalnu policiju", komentariše "Mitelbajeriše cajtung" i dodaje da bi epilog bile kolone izbeglica kao pre 12 godina.

2024 © - Vesti online