Sreda 31.08.2011.
10:17
Beta

Početak istrage o trgovini organima u septembru

Žuta kuća, jedno od mesta u kojem su Srbima vađeni organi
 

"Radna grupa zadužena za vođenje istrage je formirana i nađene su prostorije u Briselu", rekao je vršilac dužnosti šefa misije na Kosovu Farid Zarid na sastanku Saveta bezbednosti UN posvećenom Kosovu i dodao da istraga treba da počne u septembru.


Euleks je u ponedeljak objavio da je postavio Amerikanca Džona Klinta Vilijamsona na čelo svoje specijalne jedinice koja će istraživati navode o trgovini organima na Kosovu iz izveštaja Dika Martija.


Prema navodima iz izveštaja organizovanim kriminalom na Kosovu rukovodili su bivši pripadnici OVK, među kojima se pominje i premijer Kosova Hašim Tači. Predstavnici institucija Kosova odbacili su te optužbe, ali su izrazili spremnost da sarađuju u istrazi.


Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić je u Savetu bezbednosti UN rekao da će Srbija nastaviti da insistra na istrazi pod mandatom UN i da je "sve drugo - pretvaranje da se čine ozbiljni napori da se istraga sprovede".


Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj je u obraćanju Savetu bezbednosti rekao da će njegova vlada u potpunosti sarađivati sa istragom o navodima o trgovini ljudskim organima.

2024 © - Vesti online