Utorak 30.08.2011.
16:54
Beta

Traži se 14.000 nestalih sa prostora Jugoslavije

Porodice nestalih na Trgu Nikole Pašića

Porodice nestalih nezadovoljne dinamikom kojom se rasvetljavaju sudbine njihovih najbližih, zahtevaju ekshumacije poznatih lociranih grobnica, kao i ubrzanje identifikacije posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama.

"Nezadovoljni smo sporošću i neefikasnošću međunarodnih i domaćih institucija na rešavanju ovog za nas najbitnijeg životnog problema", rekla je novinarima predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Verica Tomanović.

Ona je dodala da porodice apeluju da se započne sa ozbiljnim istraživanjem navoda izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima.

"Udruženja se zalažu za otvaranje postojećih arhiva za kidnapovane i nestale osobe i formiranje jedinstvene baze podataka", kazala je predsedavajuća Koordinacijom udruženja nestalih na prosoru bivše Jugoslavije Nataša Šćepanović.

Posle skupa na Trgu Nikole Pašića, porodice nestalih uputile su se do Tašmajdanskog parka, gde su na spomen ploči položile cveće i odale poštu ubijenim u toku i posle rata na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 2000. godine.

O nestalima da razgovaraju Stefanović i Tahiri

 

Članovi porodica nestalih na Kosovu zatražili su danas od pregovarača Beograda i Prištine Borislava Stefanovića i Edite Tahiri i predstavnika EU Roberta Kupera da pitanje svih nestalih u ratu bude tema razgovora u Briselu.

 

Koordinator Udruzenja nestalih na Kosovu Milorad Trifunović rekao je je da porodice zahtevaju da prisustvuju razgovoru o nestalima. On kaže da porodix traže da se rasvetli sudbina svih 1.808 nestalih Srba, Albanaca, Roma, Muslimana, Turaka i pripadnika svih drugih zajednica koji su nestali u poslednjem ratu na Kosovu i Metohiji.

 

Trifunović je naveo da postoje grobnice sa posmrtnim ostacima Srba u Suvoj Reci i Klini, na lokaciji u Belaćevcu koja se istražuje, i na lokaciji Košare, gde istraživanje nije počelo.

 

"Tražimo da se ispitaju i lokacije za koje Albanci tvrde da su masovne grobnice sa ostacima njihovih najmilijih, kao što su Raška, Medveđa, i sva druga mesta za koja porodice smatraju da su masovne grobnice sa telima njihovih članova", rekao je Trifunović.

2024 © - Vesti online