Utorak 30.08.2011.
13:42
Vestionline

Muslimani uz pratnju KPS posetili groblje u K. Mitrovici

Došli su sa nekoliko autobusa, privatnim automobilima i pešice, a deo puta Kosovska Mitrovica-Zvečan obezbeđivali su pripadnici KP iz Severne policijske stanice.

Na muslimanskom groblju nije oskrnavljen nijedan spomenik, ali na pravoslavnom u južnom delu grada je potpuno druga priča: Kosovska Mitrovica

Radnici pogrebnog preduzeća "Ljoti" prethodnih su dana očistili groblje. Iako na grobovima nije bilo trave, porodice su po muslimanskom običaju ponele alat i simbolično uređivali humke svojih pokojnika.

"Svakog Bajrama dolazimo na groblje i nikada nismo imali problema", kazao je novinarima Emrus, Albanac iz južnog dela grada koji je sa rođacima posle molitve u džamiji obišao svoje pokojnike.

Danas ćemo posećivati rodbinu i prijatelje, družićemo se i uz bogate trpeze proslavljati najveći muslimanski praznik, kazao je on. Na muslimanskom groblju u severnoj Kosovskoj Mitrovici nije oskrnavljen ni jedan nadgrobni spomenik, redovno se obavljaju sahrane i muslimani nesmetano mogu da dolaze na groblje.

U južnom delu grada gde je pravoslavno groblje, polomljeno je i oskrnavljno više od 80 odsto spomenika, i Srbi tamo mogu samo na zadušnice i uz pratnju KP.

2024 © - Vesti online