Utorak 30.08.2011.
11:25
Srna

Vilijamson učestvovao u istragama protiv Miloševića i Arkana

Vilijamson ima veliko radno iskustvo u oblasti ratnih zločina
 

Vilijamson i njegov tim, čije je formiranje pri kraju i koji će biti sačinjen od 15 do 20 iskusnih tužilaca i istražitelja, nastaviće preliminarnu istagu koju je povodom tvrdnji iznetih u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija započeo Euleks 27. januara, objasnio je portparol Misije EU Nikolas Hauton.

Izbor Vilijamsona, koji trenutno radi na međunarodnim pravnim pitanjima u UN, mnogi tumače kao kompromisno rešenje koje bi trebalo da zadovolji zemlje koje se protive da se istraga provodi pod mandatom Saveta bezbednosti, ali i Srbiju, koja uporno na tome insistira.

"Kada se sastavlja ovakav tim, svi koji participiraju mogu da predlože kandidature, a prilikom izbora akcenat se stavlja na stručnost", poručila je Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton, visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost, komentarišući činjenicu da je na čelo tima postavljen Amerikanac, a ne sudija iz neke od zemalja EU.

Inače, Vilijamson na Kosovo stiže sa zavidnim radnim stažom u oblasti ratnih zločina. Pre UN bio je angažovan u Stejt dipartmentu kao ambasador upravo za ova pitanja, radio je u Beloj kući u Savetu za nacionalnu bezbednost, a kratko i za Unmik, kao direktor Pravnog odeljenja.

Ratno iskustvo

Kao deo Saveta za nacionalnu bezbednost, ambasador Vilijamson je služio rotaciju u Bagdadu u 2003. kao prvi Viši savetnik u iračkom Ministarstvu pravde.

Od 1994. do 2001. godine bio je angažovan u Haškom tribunalu, gde je nadgledao istrage i operacije na terenu, učestvovao u sastavljanju optužnica i u suđenjima.

Vilijamson je bio uključen u istrage protiv Slobodana Miloševića, Željka Ražnatovića Arkana, kao i o učešću JNA u operacijama na vukovarskom i dubrovačkom ratištu.

Njegovo imenovanje pozdravio je i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.
 

"Hoću da verujem da će istraga biti nepristrasna, bez obzira na to što već sada provejava pesimizam, jer je imenovan čovek u kojeg možda srpski narod nema poverenja", rekao je Bogdanović.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da Tužilaštvo ima izuzetno visoko mišljenje o Vilijamsonu kao profesionalcu i tužiocu sa velikim iskustvom.

2024 © - Vesti online