Utorak 30.08.2011.
10:41
Politika

Savet bezbednost UN danas neće osuditi Prištinu?

Članice Saveta bezbenodsti UN koje su priznale nezavisnost Kosova žestoko protiv ruske i srpske inicijative
 

Takvom zahtevu Rusije i Srbije oštro su se usprotivile zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i pošto ne može da se postigne dogovor, veliki su izgledi da se danas o tom aktu uopšte ne raspravlja.


U diplimarskim izvorima u Njujorku, “Politika“ saznaje da će se, najverovatnije, sve završiti na govorima predstavnika petnaest država, članica SB UN.


Stav Srbije i Rusije da bi predsedničkim saopštenjem SB trebalo da osudi Prištinu, kako je rekao ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, podržale su Kina, Brazil, Indija, Južna Afrika, Liban i Gabon. Pored njih, među zemljama, članicama SB koje nisu priznale Kosovo su Bosna i Hercegovina i Nigerija.


Protiv predsedničkog saopšenja su SAD, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Portugalija i Kolumbija.


Ova sednica SB biće specifična i po tome što zemlje koje su se protivile stavljanju na dnevni red predsedničkog saopštenja Rusije, mimo dosadašnje prakse, nisu htele same da predlože neko drugačije saopštenje, rekao je izvor “Politike“.


One su jednostavno odbacile mogućnost da se o takvom aktu raspravlja, iako nije reč o dokumentu koji bi imao obavezujuću snagu.

2024 © - Vesti online