Utorak 30.08.2011.
08:51
Alo!

Irinej: Venčaću Noleta ako bude tražio

Patrijarh Irinej i Novak Đoković
 

Inače, kako piše “Alo!“, ceremonija bi mogla da bude obavljena u manastiru Gračanica na Kosovu, čiji je Novak veliki donator!


U ekskluzivnom razgovoru za “Alo!“ srpski patrijarh kaže da bi, ako mu obaveze to dozvole, rado venčao najboljeg tenisera sveta.


- Znam da Novak ima devojku i da živi nehrišćanski, jer se nije venčao u crkvi, već živi u vanbračnoj zajednici. Šta da vam kažem?! Mogao bih da ga venčam ukoliko on izrazi takvu želju, ali to zavisi i od još nekih okolnosti, na primer, da li bih baš tada imao nekih obaveza ili ne. Inače, za venčanje u crkvi nadležan je paroh, ali ako neko baš ima posebnu želju da ga venča patrijarh, što je vrlo retko, i ako, kao što sam rekao, to dozvoljavaju okolnosti, to može da se obavi - objašnjava patrijarh za “Alo!“.

Odlikovan ordenom Svetog Save

Novak Đoković je poznat kao veliki vernik, ali i donator Srpske pravoslavne crkve, pre svega naših manastira na Kosovu, zbog čega ga je krajem aprila upravo patrijarh Irinej, a na predlog episkopa raško-prizrenskog Teodosija, odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.


Na pitanje da li bi crkveno venčanje on obavio u Gračanici ukoliko Novak Đoković bude želeo da se tamo venča, kako tvrde izvori našeg lista, Njegova svetost odgovara:


- Za Gračanicu postoji nadležni episkop, Teodosije. Ipak, ne znam šta da vam kažem... Mislim da je u ovom trenutku teško izvodljivo da se tamo obavi venčanje, s obzirom na stanje na Kosovu - prokomentarisao je patrijarh srpski Irinej naša saznanja.

2024 © - Vesti online