Utorak 30.08.2011.
06:17
Vestionline

Cerić: Bošnjaci razbili strah od tiranije

"Mi nismo ništa manji ni po broju ni po važnosti od bilo kojeg naroda na Balkanu i zato je naš zahtev za jednakopravnost sa svim ostalim narodima legitiman i neupitan", rekao je vrhovni poglavar Bošnjaka u intervjuu "Dnevnom avazu".

Pojašnjavajući izjavu izrečenu u Novom Pazaru da "Bošnjacima na celom bivšem juoslovenskom prostoru trebaju pobede, a ne porazi", Cerić je rekao da se do sada smatralo normalnim da Bošnjaci budu napadani.

Mustafa Cerić

"Sad, kad su Bošnjaci prešli u ofanzivu, ovi, koji su navikli da nas samo napadaju i rugaju nam se, izgubili su se, jer ne znaju kako da se brane od legitimnih zahteva Bošnjaka", kazao je on.

Cerić je ukazao da predstoje teška iskušenja i veliki izazovi za očuvanje i razvijanje verskog, moralnog, kulturnog i nacionalnog integriteta Bošnjaka, zbog toga što su oni u pasivnom stanju i zato što im je slaba politička organizovanost.

On je ocenio da je uz ramazanske radosti bilo primetne zabrinutosti ljudi zbog odugovlačenja i neizvesnosti oko formiranja vlasti na državnom nivou, sve veće nezaposlenosti, nebrige o gladnima i siromašnima, zaostajanja i "marginalizacije BiH na putu evropskih integracija".

Kritikujući dve vodeće stranke u BiH - Stranku demokratske akcije, čiji je bio osnivač, i Socijaldemokratsku partiju da su se stavile na stranu onih koji se "iftare čvarcima i klanjaju dženazu krmetu", Cerić je rekao da oni "terorišu vernike po džamijama u lovu na veštice, a prema nalogu onih koji mrze i preziru sve što je muslimansko".

2024 © - Vesti online