Ponedeljak 29.08.2011.
22:14

CG: Nema dogovora o jeziku u školama

Dogovor usvojen u skupštini, sukob oko naziva predmeta u školi
 

Premijer je ranije predložio da u nazivu, ispred kose crte, bude samo crnogorski jezik, a da se učenici opredele za dopunu naziva predmeta iza kose crte, u skladu sa jezikom koji njima odgovara.

Opozicioni predlog, sa crnogorskim i srpskim jezikom ispred kose crte, a razdvojeni zarezom, znači izjedanačavanje crnogorskog i srpskog jezika, što nije u skladu sa Ustavom Crne Gore po kome je crnogorski jezik službeni, a svi ostali jezici u službenoj upotrebi.

Predstavnici Nove srpske demokratije (NSD), Socijalističke narodne partije (SNP) i Pokreta za promjene (PZP) Andrija Mandić, Srđan Milić i Nebojša Medojević kažu da će razgovori biti nastavljeni, ali sa "suženim prostorom" za postizanje kompromisa.

Mandić je rekao da svoju decu neće slati u školu dok ne bude nađeno za njega prihvatljivo rešenje za status srpskog jezika. Član SNS-a Predrag Vukić je predložio da se u Podgorici osnuje "srpska pravoslavna gimnazija".

Od dogovora vlasti i opozicije zavisi da li će Zakon o izboru odbornika i poslanika biti usvojen dvotrećinskom većinom što je uslov da Evropska komisija na jesen Crnoj Gori odobri početak pregovora za pristupanje zemlje Evropskoj uniji.

Lukšić: Ponudio sam fer odnos prema srpskom jeziku

Predsednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić izjavio je da je njegov predlog o nazivu jezika u crnogorskim školama obezbeđivao fer odnos prema srpskom jeziku, kao i da je u skladu sa Ustavom i građanskim konceptom.

Crnogorski premijer Igor Lukšić
 

"Premijer svakako ne insistira na tome da je njegov predlog idealan i ostaje otvoren da razmotri i druge predloge koji će afirmisati okvir koji je pomenuo, ali ako ga nema moramo primenjivati rešenja koja će obezbediti sve đačke potrebe i adekvatan nastavni proces", saopšteno je iz Lukšićevog kabineta.

Lukšić je predložio da ime nastavnog predmeta bude crnogorski / maternji jezik i književnost, navodeći da je to najveći ustupak koji je Vlada mogla napraviti, ali to nije bilo prihvatljivo za opoziciju.

Za Lukšića, s druge strane, nije bio prihvatljiv opozicioni predlog da se nastavni predmet zove crnogorski, srpski / maternji jezik i književnost.

2024 © - Vesti online