Ponedeljak 29.08.2011.
15:24
Beta

"Beograd i Zagreb da se vrate dijalogu"

Predsednik Srbije: Boris Tadić
 

"Srpsko-hrvatski odnosi su suviše važni da bi nekoliko neodmerenih izjava njihov razvoj dovelo u pitanje. Pokušaću da budem kristalno jasan. Za mene su neke izjave koje su poslednjih dana izneli i ministar spoljnih poslova Srbije i premijerka Hrvatske apsolutno neprihvatljive. Moramo se vratiti dijalogu, rešavati konkretne
probleme i vratiti se najbližem prijateljstvu", rekao je Tadić.

On je upozorio da na taj način doprinosi i interesima Češke i svake druge države u EU. Tadić je naglasio da je šteta što Srbi i Hrvati nisu mogli da zadrže odnose po modelu Čeha i Slovaka.

"Kada smo već imali tragičnu istoriju, rat i zločine, uvek sam smatrao da je osnova za naše buduće odnose da svi budemo potpuno jasni u osudi zločinaca i ratnih zločina. Odnosi između Srbije i Hrvatske su od fundamentalnog značaja za sudbinu jugoistočne Evrope", kazao je Tadić.

Tadić je zato apelovao da se vrate onakvom nivou i dijalogu kakav su započeli on i hrvatski predsednik.

U procesu evrointegracija postupati neutralno

 

Predsednik Češke: Vaclav Klaus

Predsednik Srbije danas boravi u zamku Lani kraj Praga u redovnim jednodnevnim konsultacijama sa češkim predsednikom Vaclavom Klausom. Dva predsednika složila su se da se prema Srbiji u procesu evrointegracija mora postupati
jednako, prema kriterijumima iz Kopnehagena, isto kao i prema ostalim
zemljama koje su ušle u EU ili imaju ambicije da postanu članice.

Tadić provodi današnji dan u tom letnjem zamku čeških predsednika u redovnim konsultacijama sa predsednikom Klausom, a kao glavna tema uz ekonomsku saradnju nametnula se i evrointegracija, nakon poslednjih nagoveštaja iz EU da se od Srbije očekuje da ukine paralelne institucije na severu Kosova.

"Nemam ni najmanje ambicije da nekoj zemlji savetujem ili da je guram
ka nekom rešenju. Ja imam jedinu želju, to nije savet, to je želja - da se prema Srbiji postupa isto neutralno bez apriornih stavova kao što se postupa prema bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji", rekao je povodom Vaclav Klaus.

Boris Tadić je ponovo naglasio da Srbija neće priznati Kosovo.

"Dok sam ja predsednik, a ne verujem da će to učiniti i neko posle mene", kazao je Tadić, a za neprihvatljiv je oznacio i zahtev da se ukinu paralelne institucije na severu Kosova kako je nedavno u Beogradu zatražila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsednik Srbije upozorio je da one obezbeđuju zdravstvo, školstvo i da su legalne jer su demokratski izabrane.

"Srbija ni taj uslov ne može da prihvati da bi dobila status kandidata. Ali Srbija će sve učiniti da se izvrši konačan obračun sa organizovanim kriminalom, ne samo na severu Kosova već i u celom regionu. Mi na tome radimo sa našim partnerima iz SAD i Velike Britanije čak i na globalnom planu, zašto to ne bismo radili u
regionu", kazao je Tadić.

"Nastavićemo reforme u skladu sa kriterijumima iz Kopnehagena koje su
u stvari jedini uslov da dobijemo status kandidata", kazao je Tadić.

2024 © - Vesti online