Ponedeljak 29.08.2011.
14:22
Beta

"Zahtev da napustimo sever Kosmeta - poziv na raseljavanje"

Ministar unutršnjih poslova: Ivica Dačić
 

"To je poruka da se Srbi odsele sa Kosova koja podstiče na dalje etničko čišćenje Kosova, bez obzira na to što dolazi od evropskih političara", rekao je Dačić posle obilaska baze Žandarmerije kod administrativnog prelaza Tabalije.

Dačić je rekao da veruje da evropski zvaničnici "nisu svesni šta govore" a ocenio je i da misle da neko u Beogradu može da diktira šta će Srbi na Kosovu da rade.

"Ne, u Beogradu može neko da kaže šta god hoće, Srbi na Kosovu sigurno neće prihvatiti takozvano nezavisno Kosovo", rekao je on.

Dačić je poručio Srbima sa Kosova da donose racionalne odluke, budu svesni trenutne situacije i dodao da smatra da svaka jednostrana akcija ne doprinosi stabilnosti na Kosovu.

"Prištinska taktika je takva da se napravi jednostrani akt i onda kažu da se stanje ne može vratiti na prethodno, čime legalizuje nasilje", kazao je Dačić.

On je naveo da je neophodno naći kompromisno rešenje koje će garantovati opstanak Srba na Kosovu i Metohiji i koje će im obezbediti ravnopravan tretman međunarodne zajednice u odnosu na ono što su Albanci imali ranije.

"Na severu Kosmeta pokušaj pravljenja Berlinskog zida"

 

Dačić je, nakon obilaska policijske baze kraj administrativnog prelaza Tabalije, rekao da policija sarađuje sa Kforom i Euleksom, ali da bi ta saradnja trebalo da bude bolja. Ministar policije je, posle pokazne vežbe Žandarmerije, ukazao da je
u toku "pokušaj pravljenja Berlinskog zida" na severu Kosova i da zatvaranje administrativnih prelaza "nije rešenje".

 

"U vreme kada se u Evropi brišu granice, apsolutno je kontraproduktivno da neko na administrativnoj liniji na severu Kosova napravi Berlinski zid", rekao je Dačić.

On je podsetio da administrativna linija prolazi kroz teritoriju gde su i sa jedne i druge strane naseljeni Albanci i upitao šta bi se desilo kada bi Srbija zatvorila prelaze.

 

"Da li i mi treba da primenjujemo iste mere? Administrativni prelazi
mogu da se zatvore i kod Bujanovca, Preševa i Medveđe, ali da li je
to rešenje", upitao je Dačić.

 

On je kazao da Srbija želi mir i nastavak dijalog, ali da su za mir i
bezbednost na Kosovu zadužene međunarodne snage jer srpski organi
reda tamo nisu pristuni.

2024 © - Vesti online