Ponedeljak 29.08.2011.
13:51
Vestionline

Špindeleger: Kandidatura bez obzira na KiM

Da se samo mi pitamo, Srbija bi dobila status kandidata: Mihail Špindeleger

"Da je sve u našim rukama odgovor bi bio 'da'. Za to je potreban dogovor svih 27 država članica EU", objasnio je on u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

Špindeleger, koji se zalaže za približavanje svih zemalja Balkana EU, posle posete nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, želi da smiri strasti, iako i on ima jasan stav.

"Napredak Srbije na putu u EU nije odvojen od pojašnjavanja odnosa Beograda prema Kosovu. U EU moramo slediti jasnu liniju i naša očekivanja prema Beogradu i Prištini jasno formulisati", kritikovao je dosadašnje delovanje EU.

Šef austrijske diplomatije je istakao i da "niko od Srbije ne zahteva da sutra prizna Kosovo kao nezavisnu državu".

"Međutim, mi želimo objektivnost i postepenu normalizaciju odnosa", rekao je on.

Špindeleger je pozvao Beograd i Prištinu da se 2. septembra ponovo vrate za pregovarački sto u Briselu, i obnove dijalog.

Odlučujuće promene dve strane moraju samostalno da pokrenu, ocenio je on.

“Niko u EU neće prihvatiti novi Kipar“


Izvestilac za Kosmet u Evropskom parlamentu Ulrike Lunaček, inače zemljakinja ministra Špindelegera, izjavila je da “Srbija treba da zaboravi” status zemlje kandidata EU ukoliko ne bude rezultata u dijalogu i dobrih odnosa sa Prištinom.

 

Srbija da poštuje nezavisnost Kosmeta: Urlike Lunaček

"Ukoliko nema napretka u dijalogu – podrazumevajući tu i dobre međususedske odnose - za Srbiju je nemoguće da dobije status zemlje kandidata", izjavila je Lunačekova prištinskom Radiju “Dukađini”.


On je izrazila zadovoljstvo što je nemačka kancelarka Angela Merkel, kako je navela, bila direktna i što je prenela direktnu poruku u Beogradu.


Upitana da li je dovoljno da Srbija ima samo dobre odnose sa Kosovom ili je potrebno da Srbija prizna Kosovo da bi postala članica Evropske unije, evropska poslanica iz Austrije je rekla da niko u EU ne želi novi Kipar. "I na kraju mislim da će biti nemoguće da Srbija ne poštuje nezavisnost Kosova", rekla je Lunačekova.

2024 © - Vesti online