Ponedeljak 29.08.2011.
11:46
Beta

Amerikanac na čelu tima za istragu trgovine organima

Vilijamson je imenovan za glavnog tužioca specijalnog istražnog tima koji će, kako se navodi u saopštenju Euleksa, istraziti navode iz izveštaja Saveta Evrope od decembra 2010.godine, koji je izradio Dik Marti.

Istražuje navode Dika Martija: Džon Klint Vilijamson

Euleks je pokrenuo preliminarnu istraga u vezi sa Maritijevim navodima 27. januara 2011 godine, navedeno je u saopštenju. Portparol Euleksa Nikolas Havton rekao je krajem nedelje da je regrutacija ljudstva za taj tim pri kraju i da Euleks očekuje da tim vrlo brzo počne posao, oslanjajući se na prethodnu istragu koju je mislija pokrenula.

Organizovanim kriminalom na Kosovu, prema navodima iz izveštaja, rukovodili su bivši pripadnici OVK, među kojima se pominje i premijer samoproklamovane republike Kosova Hašim Tači.

Predstavnici institucija Kosova odbacili su te optužbe, ali su izrazili spremnost da sarađuju u istrazi.

Francuski film: Srbi trgovci organima

 

Kosovski Albanci finansirali su snimanje filma francuskih producenata o trojici Srba koji kidnapuju i ubijaju ljude kako bi prodavali njihove organe. Film "Zarobljenici" objavljen je u oktobru prošle godine, samo mesec dana pre nego što je specijalni izvestilac SE Dik Marti objavio izveštaj o trgovini organima.

2024 © - Vesti online