Nedelja 28.08.2011.
16:48
Vestionline

Prijatelji pevaju pesme "Indeksa"

Pioniri rok muzike u Jugoslaviji: Indeksi

Prema najavi organizatora, na koncertima u oktobru trebalo bi da nastupe Arsen Dedić, Dado Topić, Kaliopi, Zijo Valentino, Aki Rahimovski, Ogi Radivojević, Hari Mata Hari, Mladen Vojičić - Tifa, Jelena Tomašević, Seid Memić - Vajta...

“Indekse“ je osnovala 1962. godine u Sarajevu grupa studenata, što objašnjava ime benda, ali i epohu u kojoj je zvuk najvećih svetskih grupa u bivšu Jugoslaviju stigao vrlo rano zahvaljujući mladima.

“Indeksi“ su višedecenijsku karijeru počeli upravo u Beogradu, gde su na prvoj gitarijadi 1964. godine osvojili mogućnost snimanja prvog singla.

Posle duge, bogate i burne karijere, “Indeksi“ su prestali da rade nakon smrti Davorina Popovića 2001, čiji je odlazak možda najupečatljivije izrazio poznati glumac Rade Šerbedžija, koji je napisao: "Ova smrt je zaista apsurdna, kako može besmrtni pjevač da umre..."

“Indeksi“ se smatraju za prvu veliku rok grupu iz bivše Jugoslavije, a njihova muzika postala je neraskidiva veza između mnogih generacija koje i danas okupljaju pesme kao što su "Budi kao more", "Pružam ruke", "Bacila je sve niz rijeku", "Balada", "Plima" ili "Da sam ja netko".

2024 © - Vesti online