Nedelja 28.08.2011.
15:32
Vestionline

Policajci neće da budu "glineni golubovi"

Policajci ne žele da opet budu "glineni golubovi" na Paradi

"Sindikat srpske policije ne može da dozvoli da policijski službenici prolivaju svoju krv za četvrt hleba, paštetu i 500 grama vode i dnevnicom od 400 dinara", istaknuto je u saopštenju novosadske grupe Sindikata srpske policije.

Ako treba zaposleni u policiji da podnose žrtvu evropskih integracija onda će to, kako je navedeno, učiniti kada Vlada Srbije obezbedi policijskim službenicima standard i uslove rada kao što su to obezbedile zemlje EU svojim policajcima, navedeno je saopštenju novosadske grupe Sindikata srpske policije.

Zaposleni u policiji ovoga puta neće dozvoliti da budu "glineni golubovi", neće dozvoliti da ih tuku, povređuju i ponižavaju, navedeno je u saopštenju sindikata i naglašeno da je sazivač javnog skupa dužan da ga obezbedi sa dovoljnim brojem redara kako ne bi došlo do narušavanja javnog reda i mira i vršenja krivičnih dela.

"Upozoravamo one koji odlučuju o sudbinama nas policajaca, da prilikom bezbednosne procene imaju u vidu činjenice kao što su brojke povređenih policajaca i građana i šteta pričinjena imovini građana i gradu Beogradu. Policija ne sme i neće više dozvoliti da trpi batine, kamenice i napade huligana samo zbog toga što je to ’neko’ tako naredio. Neka taj ’neko’ dođe i stane na čelo kordona i tada izdaje naređenja".

Sindikat policije je poručio sve koji odlučuju da se zapitaju koliko će biti povređeno policijskih službenika i građana, kolika će šteta biti pričinjena i koliko novca iz budžeta MUP-a će biti izdvojeno za obezbeđenje javnog skupa visokog rizika i da li Srbija u ovakvim ekonomskih prolikama može sebi sve to da dozvoli.

Kao što jedan broj građana Srbije ima pravo da ispoljava svoje stavove, mišljenja i različitosti, tako i drugi broj građana ima pravo da ne snosi posledice proistekle brzopletim i ishitrenim odlukama tih građana, zaključuje se u saopštenju novosadske sindikalne grupe Sindikata srpske policije.

Novi napadi na LGBT osobe u Beogradu

I dok traje rasprava o obezbeđivanju predstojeće Parade ponosa, u Beogradu su zabeleženi novi napadi na lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe, saopštila je Gej strejt alijansa (GSA).

Konstantno maltretiranje LGBT osoba doživljava porast uoči najavljene Parade

U poslednjih nekoliko nedelja registrovan je povećan broj napada ili pokušaja napada na LBGT osobe, a poslednji od četiri zabeležena slučaja fizičkih napada se dogodio na Novom Beogradu u noći između petka i subote (26. na 27. avgust), kada su dva mlađa muškarca napala dvadesetogodišnjeg gej mladića, nanevši mu tom prilikom povrede brutalnim udarcima u glavu i telo.

Žrtva je zadobila težu kontuziju glave, više masnica i ogrebotina po telu. Žrtva je napad odmah prijavila policiji, kao i Gej strejt alijansi.

GSA zahteva i od policije i od drugih nadležnih organa da i ovaj i prethodne slučajeve nasilja rasvetle, identifikuju počinioce i privedu ih pravdi.

Takođe, GSA zahteva od svih nadležnih institucija da se ozbiljno posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja nad LGBT osobama i da posebno u periodu pred Paradu ponosa i na dan njenog održavanja učine sve što je u njihovoj moći da se nasilje koje smo prošle godine imali ne ponovi.

2024 © - Vesti online