Subota 27.08.2011.
22:16
Alo!

"BIA upravlja severom Kosova"

Dokument o aktivnostima naših bezbednosnih službi pod šifrovanim imenom "Pandora“ objavljen je juče na kosovskom informativnom portalu "lajmeshqip.com“. U njemu UNMIK iznosi da je navodni rad naših službi ilegalan i da predstavlja kršenje Rezolucije 1244.

Ipak, bivša administracija misije UN-a na Kosmetu nije učinila ništa kako bi to sprečila.

Olivije Salgado, šef kancelarije UNMIK-a za odnose sa javnošću, rekao je za "Alo!“ da nije upoznat sa postojanjem dokumenta "Pandora.“
- Ne želimo da komentarišemo dokumente koji nisu zvanično objavljeni od strane UNMIK-a - rekao je on.


U ovom dokumentu na 24 strane identifikovane su sve osobe koje navodno rade za MUP i BIA na Kosmetu i detaljno su objašnjene njihove operacije, hijerarhija i kako navode, "sva njihova ilegalna i kriminalna dela“.

Dokument je pun informacija i tako je precizno napisan da se u jednom njegovom delu čak pominju sastajališta i tačna količina oružja po modelu i kalibru koje koriste naše bezbednosne strukture na Kosmetu.

U dokumentu se objašnjava da je nakon povlačenja naše vojske i policije, juna 1999. godine, srpsko ministarstvo unutrašnjih poslova našlo način da se organizuje i da do dan-danas slobodno funkcioniše na teritoriji Kosmeta.

BIA bez komentara

 

U Bezbednosno-informativnoj agenciji za list "Alo!" su rekli da su upoznati sa postojanjem i objavljivanjem UNMIK-ovog tajnog dokumenta "Pandora“, ali da ne žele da ga komentarišu.


- Nemamo komentar zato što su informacije o našem navodnom delovanju u tom dokumentu toliko nejasne i netačne da ih ne možete uhvatiti ni za šiju ni za vrat - rekli su u BIA.

UNMIK tvrdi da su navodni predstavnici MUP-a Srbije izveli više ilegalnih akcija i da su naredbe za te akcije dobijali iz Beograda.

Na osmoj strani tog dokumenta nalazi se kompletna organizacija i šema funkcionisanja svih policijskih službi Sekretarijata unutrašnjih poslova na Kosmetu.

UNMIK prisustvo Bezbednosno-informativne agencije na Kosmetu vezuje samo za sever Kosovske Mitrovice. Po UNMIK-u, organizaciona šema BIA je takva da ima svoje ljude u bukvalno svim porama društva na severu Kosova. BIA se još pripisuje organizovanje militantnih grupa i nereda na severu Kosova.

Prema dosijeu "Pandora“, sve srpske bezbednosne strukture na Kosovu ilegalno poseduju veće količine oružja i eksploziva i uvek su spremne da izvedu napade preko svojih bojnih grupa koje se nalaze u njihovim strukturama.


Kapetan Dragan je vođa

U tajnom dokumentu "Pandora“ se navodi da je Dragoljub Delibašić, poznatiji kao Kapetan Dragan, glavna figura MUP-a Srbije na Kosovu. On upravlja ilegalnim strukturama na severu Kosova, ali i na celoj teritoriji Kosova. Sedište mu je u Kosovskoj Mitrovici, a kako navodi UNMIK, Delibašić dobija naredbe iz komande koja se navodno nalazi u Kraljevu.

2024 © - Vesti online