Subota 27.08.2011.
21:14
Beta

Srbija će unaprediti život na severu KiM

Bolji život za sever: Goran Bogdanović

"Očito je da je velika odgovornost na vladi i lokalnim samoupravama da se situcija (na severu) smiri i da se sve vrati na normalu", kazao je Bogdanović agenciji Beta nakon razgovora sa predsednicima opština sa severa Kosova i načelnikom kosovsko-mitrovackog okruga.

Prema njegovim rečima, cilj tog tročasovnog sastanka u Zvečanu bio je unapređenje života građana nakon svega što se u poslednjih mesec dana dešavalo na severu pokrajine.

"Moramo naći načine kako Srbija da pomogne svojim građanima u pokrajini', kazao je ministar i dodao da je na sastanku bilo reči o tome kako da se unapredi život na Kosovu i Metohiji imajući u vidu da počinje školska i univerzitetska godina, da društvena preduzeća treba normalno da nastave da rade...

Prema njegovim rečima, tema sastnka u Zvečanu bili su i drugi problemi, provokacije, jednostrani potezi Prištine i dezinformacije kojih ima mnogo.

Dogovorili smo se da baš zbog toga građane stalno moramo informisati o svemu šta se dešava, kazao je Bogdanović i dodao da je na sastanku ponovljena opredeljenost da se problemi rešavaju mirnim putem, dijalogom i pregovorima.

"Dogovoreno je da je jedini način da se odbrani Kosovo miran put - put pregovora i dijaloga", kazao je Bogdanović nakon sastanka sa čelnicima opština Zvečan, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Leposavić.

Dačić: Pritisak na Srbiju

Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zahtev za ukidanjem paralelnih institucija na Kosovu svojevrstan pritisak na Srbiju u trenutku kada je procenjeno da je vreme da se Srbija pritiska.

Dvostruki aršini: Ivica Dačić

Dačić je rekao da Srbija treba da nađe način da nastavi evropski put, ali uz čuvanje nacionalnih interesa.

On je rekao da zahtevi koje je nemačka kancelarka Angela Merkel iznela u Beogradu, a posebno taj da se ukinu paralele institucije, nikada nije bio zvanički stav Evropske unije.

''Srbija je ispunila sve kriterijume i očekuje da ima ravnopravan tretman u odnosu na druge zemlje od strane EU'', naglasio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija dobiti status kandidata do kraja godine, Dačić je rekao da treba sačekati i videti kako će se situacija dalje odvijati, ali da postoji veliko nerauzmevanje i dvostruki aršin između onoga što su bili albanski zahtevi na Kosovu i onoga što su sada srpski zahtevi.

2024 © - Vesti online