Nedelja 28.08.2011.
08:00
Vestionline

Seks sa neandertalcima ojačao čovekov imuni sistem

Zahvaljujući ovom skupu gena, nazvanim HLA, naš organizam je u stanju da prepozna i uništi patogene koji izazivaju razne infekcije, viruse i bolesti, objašnjava Loran Abi-Rašed, istraživač Medicinskog fakulteta Stenford univerziteta i jedan od autora studije.

Ti geni važe za najfleksibilnije i najprilagodljivije gene u našem genomu što je od ogromnog značaja za naš imuni sistem, budući da brza evolucija virusa zahteva od našeg organizma da brzo reaguje i bude jedan korak ispred.

Rođaci iz dalekih krajeva

Homo sapiens, denisovci i neandertalci su se razdvojili pre oko 400.000 godina.

Potonje dve vrste su napustile afrički kontinent - Denisovci su se nastanili u Evropi i na zapadu Azije, dok su Neandertalci emigrirali prema istočnoj Aziji.

Preci modernog čoveka su došli iz Afrike tek pre 65.000 godina da bi krenuli prema Evroaziji, gde su se susreli sa svojim rođacima, denisovcima i neandertalcima s kojima su se povremeno parili.

"Ukrštanje vrsta nije bio samo puki trenutak u vremenu, ono nam je dalo nešto korisno za naš DNK", izjavio je profesor Piter Peram sa Univerziteta u Stenfordu i vođa istraživanja.

Upoređivanjem gena HLA modernog čoveka i njegovih izumrlih rođaka, naučnici su ustanovili da su postojeće varijante posledica ukrštanja sa Denisovcima, ljudskom podvrstom o kojoj se vrlo malo zna pošto su samo kost jednog prsta i jedan zub, pronađeni u jednoj pećini u Rusiji, jedini postojeći fosili.

Sekvensiranje genoma sačinjenog na osnovu DNK iz pronađene kosti omogućilo je naučnicima da otkriju kada je došlo do ukrštanja Denisovaca sa ljudima.

Transfer gena sa denisovaca na modernog čoveka ogleda se u jednoj od varijanti gena HLA (HLA-B) koja je najčešće prisutna kod stanovnika centralne Azije, mesto na kojem je najverovatnije došlo do ukrštanja.

Druge varijante grupe gena HLA (HLA-A) predstavljaju gotovo 64 odsto tih gena kod stanovnika istočne Azije i Okeanije.

Sličan scenario dogodio se sa drugim tipom gena HLA, pronađenih u genomu neandertalaca čiji je DNK, takođe, sekvenciran.

Te varijante su vrlo česte kod Evropljana i Azijaca, ali veoma retke kod Afrikanaca, navode istraživači, ističući da je polovina tih varijanti gena HLA nasleđeno ukrštanjem sa neandertalcima i denisovcima.

Delimično sekvensiranje genoma neandertalca otkriva da je deo modernih ljudi nasledilo četiri odsto gena od ovog rođaka koji je izumreo pre više od 30.000 godina, a oko sedam odsto od Denisovaca.

2024 © - Vesti online