Nedelja 28.08.2011.
08:00
Sarajevo-X

Gde se spajaju nebo i zemlja?

Prekrasni predeli isušenog jezera nalaze se na jugu zemlje u blizini vulkana Tunupa, na nadmorskoj visini od 3.650 metara. Salar de Uyuni je najveća solana na svetu, a zauzima površinu od 11.000 kvadratnih metara.

Tokom kišne sezone, solana je prekrivena tankim slojem vode. Tada se njena površina pretvara u najveće ogledalo na svetu.

Ovo područje je veoma popularno među turistima koji žele da dožive nešto drugačije.

Posetioci mogu da uživaju u očaravajućim šetnjama, a za samo 15 dolara dnevno mogu da se smeste kod jedne od lokalnih porodica. Njihove kuće nemaju struje ni vode, pa čak ni kupatila, ali predeli koji oduzimaju dah će sve to nadoknaditi.

Turisti mogu da učestvuju u tradicionalnim aktivnostima lokalnog stanovništva kao što je šišanje lama u avgustu ili da se pridruže karavanima koji odnose blokove soli u udaljena sela u zamenu za hranu i ostalu robu.

Iako turisti odavno posećuju ovo područje, odnedavno su se za njega zainteresovali i industrijalci, i to zbog litijuma, koji se nalazi odmah ispod površine soli.

Litijum u ovom području čini polovinu svetskih zaliha, a koristi se u baterijama za mobilne telefone i računarima, a ključni je element u električnim automobilima. Postoji bojazan da bi to moglo negativno da utiče na budućnost turizma u ovom delu Bolivije.

2024 © - Vesti online