Subota 27.08.2011.
17:05
Vestionline

"Nema razgovora o ukidanju institucija Srbije"

Borko Stefanović

"Ukidanje srpskih institucija nije predmet dijaloga, niti će biti. Tema dijaloga može biti pitanje severa KiM, mi smo to i ranije najavljivali i spremni smo o tome da razgovaramo, ali ni to u ovom trenutku nije na dnevnom redu, a kada će biti stvar je dogovora", rekao je Stefanović za "Ekonomist magazin".

On je dodao da je dijalog uvek imao "statusnu dimenziju" i da se i ranije i sada pokazalo da je vrlo štetno njegovo ograničavanje na tehnički nivo.

"Mislim da je uvek imao statusnu dimenziju, ali ono što je važno jeste da smo mi postigli neke dogovore oko preduslova vođenja dijaloga.

Ti dogovori su pre svega da svaka strana ima pravo da gleda na pitanje statusa kako želi, to je njeno legitimno pravo i niko ne treba da pokušava da to viđenje promeni. Isto tako je dogovoreno da tokom trajanja dijaloga nijedna strana ne sme da narušava situaciju na terenu jednostranim potezima", objasnio je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Beograda je ocenio i da se Srbija trenutno ne nalazi u "mat poziciji", navodeći da ni u skorijoj prošlosti nije imala neku lagodnu poziciju.

On je naglasio da predstojećim dijalogom Srbija dobija mnogo jer je to jedini način da se reše postojeći problemi.

Navodeći da će jedna od tema razgovora 2. septembra biti pečati, Stefanović je ocenio da će se ovaj problem rešiti u korist normalnog protoka robe preko administrativne linije na način koji ne prejudicira status.

2024 © - Vesti online