Subota 27.08.2011.
14:36 >> 15:54h
Beta

Priština priznala libijske pobunjenike, Afrička unija nije

Kako je saopšteno iz prištinskog Ministarstva inostranih poslova to je zvaničnicima Libije preneo ministar Enver Hodžaj.

Enver Hodžaj

U pismu se ističe da Vlada u Prištini veruje da "ova Vlada (pobunjenička) može da vodi proces izgradnje ujedinjene, slobodne i demokratske Libije, koja poštuje vladavinu zakona, u skladu sa visokim standardima ljudskih prava i sloboda".

U pismu se izražava "uverenje Vlade Kosova da će se saradnja između dve zemlje produbiti u narednom periodu".

"U tom smislu predlažemo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje", kaže se u pismu Envera Hodžaja koje je podeljeno medijima.

 

Afrička unija ne priznaje pobunjeničku vladu

 

Afrička unija (AU) i dalje ne priznaje Prelazni nacionalni savet (PNS) u Libiji kao regularnu vladu, preneo je danas predsednik Južne Afrike Jakob Zuma.

 

AU zahteva prelaznu vladu uz uključenje svih strana, objasnio je on prilikom povratka sa Samita AU u Adis Abebi, prenose agencije.

 

Sve strane u Libiji, a tako i pristalice dosadašnjeg vođe Moamara el Gadafija, treba da budu uključene u formiranje prelazne vlade, naglasio je Zuma.

 

Vlada pobunjenika, prema njegovim rečima, nije ustavnopravnim putem dospela na vlast, i zbog toga ne može biti prihvaćena od strane AU.

 

Dok AU okleva sa priznavanjem PNS mnoge afričke zemlje su to učinile, među kojima Nigerija, Kenija i Egipat.

2024 © - Vesti online