Subota 27.08.2011.
10:17
Srna

Francuz pozirao sa glavom srpskog vojnika

Kaze je veoma blizak prijatelj Lionela Dimona, jednog od Abu Hamzi, koji je ratovao pod zastavom odreda "El mudžahedin", a po zanimanju je lekar i radio je u bolnici u Zenici, piše današnji "Fokus" pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema "Fokusovom" izvoru, francuske obaveštajne službe već neko vreme pokušavaju da od nadležnih u BiH dobiju informacije o Kazeu, budući da je on, odmah po izbijanju rata u BiH, stigao na ove prostore i pridružio se islamskim ratnicima u borbama protiv Vojske Republike Srpske.

Mudžahedini se iživljavali uz blagoslov CIA-e i islamske verske zajednice: Kristofer Kaze pozira sa glavom Blagoja Blagojevića

"Fokusovi" sagovornici navode da je Kaze u BiH živeo pod najmanje tri imena i to Abu Džafer, Abu Ibrahim i Abu Muhamed, te da su mu upravo ti lažni identiteti pomogli da se iz Francuske, posle niza skandala koje je izazvala "Rubeška grupa", tajnim kanalima prebaci u BiH i tu živi možda čak i danas.

Član Ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževad Galijašević rekao je da Kazeovi zaštitnici znaju da li je on u BiH ili ne, ali da to neće reći ni francuskim ni domaćim službama.

Prema njegovim rečima, Kazea i Dimona ne povezuje samo "Rubeška grupa", kojoj su francuske vlasti na teret stavljale pripremu atentata na nekog od članova G-17, te niz oružanih pljački i razbojništava u Francuskoj, nego se obojica dovode u vezu sa navodnom humanitarnom organizacijom "IGASA", jednom od finansijskih paravana Al Kaide, kojoj se pripisuje i pokušaj atentata na pokojnog poglavara Katoličke crkve papu Jovana Pavla Drugog tokom njegove posete Banjaluci 2003. godine.

On smatra da će francuski obaveštajci teško doći do validnih podataka o Kazeu ili bilo kom drugom islamskom ratniku, jer su oni i danas u BiH zaštićeni sa najmanje tri prstena.

"Prvi prsten je vrh Islamske verske zajednice, predvođen rejsom Mustafom Cerićem, koji je i najodgovorniji za dovođenje i masovnu naturalizaciju mudžahedina. Drugi prsten čini Savet za odbranu i bezbednost SDA, stranke koja je još 1990-ih godina širom otvorila vrata BiH Arapima, dok treći prsten predstavljaju operativci CIA, koji su od samog početka znali sve o pridošlicama u BiH, ali zbog drugih interesa nisu hteli da reaguju, niti da traže njihovo proterivanje", pojasnio je Galijašević.

2024 © - Vesti online