Subota 27.08.2011.
03:34
Press

"Oluja" ne bi uspela da su se Srbi branili

Hrvati uspeli da etnički očiste državu jer su se Srbi povukli
 

Sajt Džulijana Asanža preplavljen je hiljadama poverljivih diplomatskih depeša iz Hrvatske u kojima američki zvaničnici govore o hrvatskoj unutrašnjoj i spoljnoj politici, stanju u privredi i turizmu, sve do bizarnih detalja, poput izveštaja o poseti američkih diplomata, svadbi u slavonskom mestu Đulovac, na kojoj je goste zabavljao orkestar sastavljen od Hrvata i Srba.


Prenoseći reči dvojice kanadskih oficira Alena Furanda i njegovog podređenog, pukovnika Balfura, američki zvaničnici u depeši iz 1995. godine pišu da je odluka o povlačenju Srba, a ne junaštvo u borbi, bio glavni ključ za hrvatsku pobedu, kao i to da su neke jedinice Hrvatske vojske izgledale kao bande razbojnika.


U vreme "Oluje", američki senatori Mark Vorner i Džon Keri sastali su se u Kninu sa generalom Ivanom Čermakom i razgovarali o efektima vojne operacije, piše u izveštaju. Predstavnici UN upozorili su Vornera i Kerija da je "Oluja" bila brutalna, da su kršena ljudska prava i da je organizovano opsežno spaljivanje srpskih domova i sela. Međutim, Keri i Vorner su u svom izveštaju naveli da su videli samo nekoliko spaljenih kuća na području Knina.


Jedan kanadski posmatrač je primetio da je hrvatski vojnik pozirao za fotografisanje sa starijim Srbinom kao trofejom, a da je posle taj Srbin pronađen u obližnjem polju sa metkom u glavi, napisali su Amerikanci u svom izveštaju.

2024 © - Vesti online