Petak 26.08.2011.
13:32
Srna

Kina: Ameri, čega se plašite?

"Kina izražava snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje", navodi se u saopštenju, koje je prvo zvanično reagovanje na nedavni izveštaj Pentagona.

U saopštenju se ističe da je u američkom izveštaju "preterana takozvana kopnena vojna pretnja po Tajvan", autonomno ostrvo koju Peking smatra nelegitimnom otcepljenom provincijom.

Tokom 2010. Kina je potrošila više od 160 milijardi dolara na vojsku

U svojoj godišnjoj procjeni kineske vojne moći i doktrine, Pentagon je naveo da je Peking na putu da postigne svoj cilj i izgradi modernu, regionalno usmerenu vojsku do 2020. godine, ukazujući na razvoj novog stelt bombardera, nosača aviona i rekordan broj lansiranja u svemir tokom protekle godine.

Pentagon smatra da je Peking "zatvorio kritične tehnološke pukotine" i da vrlo brzo modernizuje vojnu opremu sve s ciljem da spriječi eventualnu američku i savezničku intervenciju u eventualnom sukobu sa Tajvanom.

U izvještaju je takođe upozoreno da bi vojno širenje eventualno moglo doprijeti do zapadnog dijela Pacifika kako bi se uskratio pristup ili kretanje SAD i njihovih saveznika. Prema pretpostavkama Pentagona, Kina je tokom 2010. godine potrošila više od 160 milijardi dolara na svoju vojsku.

2024 © - Vesti online