Petak 26.08.2011.
10:12
Blic

Tražili Dražu, našli čaure od metaka

- Pronađene čaure će tek biti veštačene i poslate kod balističara da se utvrdi njihovo tačno poreklo. To će biti urađeno kada iskopavanja budu okončana i kada sav pronađeni materijal bude poslat kod različitih stručnjaka na analizu. Pored ostataka nekadašnjeg zida zatvora, identifikovali smo mesto za koje mislimo da je jama. To ćemo pouzdano znati, kao i da li u njoj ima nečega, iduće nedelje, kada budemo i to otkopali - kaže za ''Blic“ šef tima profesor dr Marija Đurić sa Instituta za antomiju Medicinskog fakulteta.

I dalje traje potraga za Dražom Mihailovićem


Komisija za pronalaženje zemnih ostataka generala Mihailovića utvrdila je da je vođa Ravnogorskog pokreta posle suđenja pred komunističkim sudom ubijen pored zida nekadašnjeg zatvora na Adi, gde se danas nalazi ružičnjak. Na tom mestu forenzički tim i traži posmrtne ostatke đenerala Mihailovića i identifikovao je mesto za koje sumnja da je jama.


Osim generala Mihailovića, tada su, kako se sumnja, ubijeni i okupacioni upravnik grada Beograda Dragomir Dragi Jovanović, komandant Srpskog dobrovoljačkog korpusa Kosta Mušicki, Boško Pavlović, ministri u Vladi Milana Nedića, Đura Dokić, Velibor Jonić i Tanasije Dinić, kao i oficiri JVO kapetan Miloš Glišić i Radoslav Radić.


Istoričar Bojan Dimitrijević, član komisije, kaže za ''Blic“ da nije ponađen u

Potraga za Dražom je farsa?

 

Iskopavanja na Adi Ciganliji i potraga za posmrtnim ostacima su farsa, postoji uverljivo svedočenje kako je đeneral likvidiran i u tom slučaju nema mogućnosti da njegovo telo ikada bude pronađeno, tvrdi profesor Ljubiša Jovanović iz Beograda.

arhivama nijedan dokument o pogubljenju ovih ljudi, kao ni generala Mihailovića, i da je zaključak da su bili izneseni.


- Postoji sumnja da su ih tada uzeli visoki rukovodioci Komunističke partije i Ministarstva unutrašanjih poslova. Međutim, mesto pogubljenja Mihailovića smo utvrdili ukrštajući različita svedočenja - navodi Dimitrijević.


Dokazi o montiranom postupku, kako su ranije rekli u komisiji, dostavljeni su Sudskom veću, koje odlučuje o zahtevu za rehabilitaciju generala Mihailovića. Istoričar Dimitrijević napominje da su brojni dokazi da je suđenje bilo lažirano bili vidljivi i 1946, kada se sve dešavalo.


- Čak je i Mihailovićev advokat završio u zatvoru jer je ukazivao na te stvari. To suđenje praktično je bilo presuda svim protivnicima Komunističke partije. Zaključci s tog suđenja su unošeni u istoriografiju, u udžbenike i film. To je trajalo do kraja osamdesetih godina prošlog veka, kada su počeli da se objavljuju naučni radovi kojima se otkrivala istina - napominje Dimitrijević.

2024 © - Vesti online