Petak 26.08.2011.
08:04
Vesti

Britanski specijalci jure Gadafija

Pobunjenicima pomažu strani vojnici
 

- Kada je ponuđena nagrada od 1,14 miliona evra za Gadafijevu glavu, vojnici 22. puka SAS dobili su naredbu od britanskog premijera Dejvida Kamerona da preuzme vodeću ulogu u potrazi za Gadafijem - rekao je izvor u britanskom Ministarstvu odbrane.


Libijski pobunjenici upali su ovih dana u rezidenciju libijskog vođe i saopštili da su preuzeli kontrolu u zemlji. Sada, pošto je skoro čitava libijska prestonica u rukama pobunjenika, britanski vojnici iz specijalnih jedinica uključeni su u akciji pronalaženja libijskog lidera. Ovo je prvi put da je britanska vojska priznala da se njene trupe nalaze u Libiji već nekoliko nedelja i da su odigrale ključnu ulogu u padu Tripolija, rukovodeći operacijom libijskih pobunjenika.


Prema pomenutom listu, komandosi SAS-a imaju odeću kao civili u Libiji i nose isto oružje kao i libijski pobunjenici.


Pored toga, američki list "Vol strit žurnal" piše da agenti CIA pružaju podršku vazdušnoj kampanji u Libiji, kao i pobunjeničkom savetu, a da se operacije prikupljanja informacija izvode i putem satelita i bespilotnih izviđačkih letelica. Ukoliko se otkrije gde se Gadafi krije, američki zvaničnici kažu da bi moglo da se reaguje na više načina - da se ta lokacija bombarduje iz vazduha ili da se pošalju agenti CIA ili britanske i francuske specijalne snage.
 

Pukovnik izmakao pobunjenicima

Pobunjenici su zamalo uhvatili Moamera Gadafija prilikom upada u kuću u koju se on, navodno, sklonio, piše francuski magazin "Pari mač". Po rečima izvora, on je otišao u, kako je mislio, bezbednu kuću u centralnom delu Tripolija, gde su juče stigli i pobunjenici na osnovu pouzdane informacije. Međutim, kako navodi magazin, otkrili su samo dokaze da je Gadafi "tu proveo jednu noć".

 

Pojačani vazdušni napadi

Britanski ministar odbrane Lijam Foks rekao je danas da NATO podržava potragu pobunjenika za Moamerom Gadafijem i njegovim sinovima te da su pojačani vazdušni napadi na lojaliste.

 

Sukob će potrajati do hapšenja

Potraga za Gadafijem postala je jedan od glavnih prioriteta jer se strahuje da se šestomesečni sukob u Libiji neće okončati sve dok je dugogodišnji lider na slobodi.

2024 © - Vesti online