Petak 26.08.2011.
01:53
Vestionline

Vrućina pokosila Beograđane

Ni ledena voda iz fontane ne pomaže

Hitna pomoć je u četvrtak intervenisala 70 puta na javnim mestima od sedam do 19 časova i to je najveći broj dnevnih javnih intervencija ove godine. U toj službi je večeras rečeno da su skoro svi izlasci na ulice bili povezani sa zdravstvenim problemima zbog velike vrućine, odnosno kolapsima, i naveli da je broj obavljenih intervencija "apsolutni rekord".

Prema rečima PR Hitne pomoći Nade Macure, Beograđani su kolabirali svuda, a dobar deo njih u bankama i poštama. U Kragujevcu su kolabirali građani starosti 20 do 35 godina, a u Nišu je bilo dosta poziva osoba sa hipertenzijom i problemima sa disajnim organima.

U Beogradu je u 19 časova izmereno 35 stepeni, a najviša dnevna temepratura je bila 39. Isto je izmereno u Leskovcu u podne, a sat kasnije i u Ćupriji, dok je po 38 stepeni bilo u Nišu, Kruševcu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci. 

"Neću u šetnju po ovoj vrelini! Bolje uđi u vodu da se zajedno igramo", mislio je ovaj pas 

Lekari savetuju unošenje dosta tečnosti i laganiju ishranu. Javno komunalno preduzeće "Beogradski vodovod i kanalizacija" će zbog izuzetno visokih temperatura koje su najavljene i za naredne dane udvostručiti broj cisterni sa pijaćom vodom u Beogradu.

Lokacije na kojima se cisterne nalaze su: Trg Republike, Zeleni venac, Trg Slavija, opština Novi Beograd, Banija i između Železničke i Autobuske stanice, a biće postavljene u periodu od 12 do 18 sati.

Prema najavama iz Hidrometeorološkog zavoda Srbije do nedelje 28. avgusta u većini mesta se očekuje veoma toplo vreme sa temperaturom znatno iznad proseka od 33 do 39 stepeni, ali već od danas za nekoliko stepeni nižom od jučerašnje.

2024 © - Vesti online