Četvrtak 25.08.2011.
11:38 >> 18:24h
Vestinoline

Ovako je živeo pukovnik Gadafi

Gadafijev odlazak u istoriju

Nakon što su libijski pobunjenici ušli u kompleks Bab al-Azizija, stanovnici Tripolija otkrili su svet u kome je živeo. I krenuli u pljačku, hvatajući sve što im padne pod ruke, poput kućnog bioskopa, stereo uređaja, antikviteta...

Gadafijev zlatni pištolj u rukama pobunjenika

Između ostalog, u kompleksu se nalazio zabavni park u stilu Majkl Džeksonove "zemlje nedođije" (Neverland), uključujući zoološki vrt popunjen životinjama koje su poslali njegovi prijatelji iz afričkih zemalja.

Skupoceni murali i umetnička dela nalazila su se na zidovima soba opremljenim nameštajem iz XIV veka.

Tokom američkog bombardovanja 1986. godine u Gadafijevom kompleksu Bab al-Azizija poginula je njegova usvojena ćerka Hana, te je u njenoj sobi podignuto svetilište.

Libijski pobunjenici otkrili su u kompleksu mrežu tunela za koji se smatra da je dugačak više od tri hiljade kilometara i da vodi do Gadafijevog mesta rođenja Sirt.

Gadafijeve snage pokušale su da postave zamke u tunelu, sprečavajući svaku eventualnu poteru, ali pobunjenici su i alternativnim načinima krenuli u poteru za Gadafijem – vozilima ka Sirtu.

Poslednje informacije govore da je Gadafi napustio Tripoli, ali da je i dalje na teritoriji Libije. Članica Libijskog nacionalnog saveta Fatima Mahmud izjavila je da bi Gadafi mogao da zatraži politički azil u pet država s kojima ima dobar odnos, među kojima je i Srbija.

2024 © - Vesti online