Četvrtak 25.08.2011.
12:11
J. L. Petković - Vesti

Bez pomoći majke Srbije

Ljudima treba pomoć da ostanu:
Bojan Stojanović

- Srpska vlast direktno radi na iseljavanju Srba sa KiM. A evo i kako: imate četvoročlanu porodicu gde su se svi, preko veza i vezica, zaposlili u zdravstvu ili prosveti. Država je platama stimulisala njihov ostanak, što je u proseku od 80 do 100.000 dinara mesečno u vreme kada je evro bio oko 60 dinara. Znači, porodica je mesečno od Srbije dobijala oko 5.000 evra, pomnoženo sa šest-sedam godina, to su dva-tri stana u Beogradu ili Smederevu! I sada imamo - turistički institucionalizam! Nastavnici, lekari, direkori firmi i opština, žive u Beogradu, idu u bisokop, pozorište, na Egzit, Bir fest, a na KiM "privređuju". A ostali nesrećnici ne mogu da nađu posao - ogorčen je Stojanović.


Upravo generacije "van beneficiranih sistema" Srbije dale su ogromu podršku Samostalnoj liberalnoj stranci. Sa neočekivanih 15.000 glasova Srba južno od reke Ibar, SLS je lupila šamar svima koji tvde da su legitmini predstavnici srpskog življa. Gračanica je Stojanoviću dala podršku od oko 5.000 glasova, a političari u Beogradu su mu zauzvrat, kao i čitavoj stranci, prilepili etiketu - izdajnika!


- Dela pokazuju da nisam izdajica. Politika treba da pomogne građanima da ostanu. Ako napraviš školu tenisa koju pohađa 160 dece, a pre toga niko nije držao reket u rukama, kako si ti onda izdajnik? Ili, školu fudbala koja ide na međunarodne turnire. Ako gradiš puteve, pozorište i laboratoriju za dijagnostiku, upošljavaš ljude, podstičeš poljoprivredu. Njihov turistički institucionalizam ne vodi ničemu, osim što imaju korist transportna preduzeća kada te razne direktore četvrtkom i petkom sa Kosova voze kući - u Beograd. A ko će da čuva manastire, tradiciju, identitet Srba na KiM?

Hoćete li Tačija za ministra
Problemi Srba na Kosovu mogu se rešiti samo ozbiljnom državnom politikom, isriče Stojanović:
- Mora da postoji strategija i jasan cilj koji želi da se postigne na Kosovu. Pretpostavite da Albanci odustanu od nezavisnosti, i imamo nove parlementarne izbore u Srbiji - dakle Kosovo, Preševo, Bujanovac, Medveđa - više od milion i po glasova. I kako onda izgleda novi parlament Srbije i vlada? Hašim Tači ministar spoljnih poslova?

O motivima glasača SLS-a, Srba južno od reke Ibar, gde srpske institucije godinama unazad ne funkcionišu, malo ko u Beogradu želi da raspravlja.


- Imam utisak, a neka greh ide meni na teret, da ima političara u Beogradu koji bi ujutru kada se probude najviše voleli da je na Kosovu stradalo 20 Srba, po mogućnosti, pa da onda u štampi dobiju dve-tri naslovne strane. I šta bi posle toga uradili? Ništa!


Stojanović nije omiljen ni u kosovskim institucijama. Neke nervira što sva saopštenja, izveštaje i dopise piše na ćirlici, pa ga Hašim Tači ga zove "paralelcem". Zaradio je i nadimak - Ratko Mladić jer ne poštuje "etnički ključ" po kojem bi zamenik gradonačelnika trebalo da bude Albanac, ne ide na njihove prijeme i ne dozvoljava da grade kuće u centru Gračanice.


- Opština Gračanica je odbila 4.000 građevinskih dozvola Albanaca. Ko bi to uradio da nije Srba u institucijama?! Dok Beograd ispregovara, već bi promenili etničku strukturu stanovništva. A i kako da zaustave, kada predsednik opštine na pitanje policajca KPS-a čime se bavi, kaže da je profesor, a na Terazijama se busa da drži institucije na KiM. Šta mi glumimo? Je l' zna neko da fabrika Feronikal u Glogovcu nije više u u rukama Vlade Srbije, a da od nje platu prima i direktor i ceo upravni odbor, baš kao i direktor gradske toplane u Prištini? Zašto se tim novcem ne pomognu oni koji su ostali?

2024 © - Vesti online