Nedelja 20.12.2009.
12:30
B92

Ruši se Jevrejska ulica u Novom Sadu

Novosadska sinagoga u Jevrejskoj ulici
Novim regulacionim planom, koji je usvojila Skupština grada, predviđena je izgradnja poslovno-stambenih objekata. Jevrejska ulica spada među najpoznatije i najdinamičnije u Novom Sadu.

Sve kuće, čak i one koje održavaju duh prošlih vremena biće srušene jer, kako tvrde u Urbanizmu, nisu pod zaštitom, pa su u regulacionim planu predviđene za rušenje. Međutim, regilacioni plan nije predvideo rušenje novih zgrada koje su nelegalno izgrađene.

“Neki od ovih objekata bili su pod prethodnom zaštitom, ali je ona istekla. Pod zaštitom je samo kompleks Sinagoge. Radiće se zamena objekata koji ne zadovoljavaju potrebu grada u današnjim uslovima poslovanja”, rekao je Darko Polić iz Zavoda za urbanizam.

Pojedini objekti jesu bili pod prethodnom zaštitom i ne moraju se rušiti, pa čak i ako je zaštita istekla, jer odražavaju kulturno-istoijsko nasleđe Novog Sada, kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada Milan Ćeran.

U gradu kažu da zgrade koje nisu pod zaštitom načelno mogu biti predmet urbanističke izmene, ali isto tako napominju da generalna politika grada nije da se ruši sve što nije pod zaštitom.

“Izmena planova je sasvim prirodna pojava i ona prati razvoj društva i to nije neuobičajeno. Jako je važno da je urbanistički plan uvek posledica društvenih okolnosti”, kaže članica Gradskog veća za urbanizam Jelena Atanacković-Jeličić.

U Jevrejskoj ulici, prema izmenjenom urbanističkom planu, nove zgrade će morati da budu građene u istom stilu kao i kompleks Sinagoge. Već postojeći novoizgrađeni objekti ne prate stil Sinagoge i Jevrejske opštine, pa ostaje da se vidi da li će investitori ubuduće poštovati plan urbanista.

2024 © - Vesti online