Nedelja 20.12.2009.
11:45
Vestionline

Srbija: Puca svaki peti brak

Podaci pokazuju da se tokom 2008. godine venčalo 45.145 parova, dok je pravosnažno razvedenih, poništenih i proglašenih za nevažeće bilo 8.502, prenose „Večernje novosti“.


U proseku brak u Srbiji traje 12,4 godine, a podaci pokazuju i da se neveste i mladoženje sve kasnije odlučuju na sudbonosno “da”.


Razvodi su, opet, u stalnom porastu. Prošle godine na 1.000 sklopljenih brakova dolazi 13 razvoda više nego 2007, a 16 više nego 2006. godine.

Mladoženja je u odnosu na 1991. godinu “ostario” za tri godine, sada u proseku pred oltar staje u 33. godini, a žena u 29.

Ni stručnjaci ne spore da je institucija braka zapala u krizu. Među ključne razloge navode - skidanje tabua o braku.

Odnos i prema braku i prema razvodu se promenio, kaže Lidija Filipovski, klinički psiholog i porodični terapeut Savetovališta za brak i porodicu Gradskog centra za socijalni rad.

U više od 60 odsto slučajeva žene zatraže razvod, a one su i te koje se po pravilu pre obrate za pomoć u savetovalištima. Ono što ih navodi da podnesu zahtev za razvod je udaljavanje, nedostatak bliskosti, komunikacije, seksa, previše psihičkog i ekonomskog nasilja, alkohol...

Muškarci često podnose zahtev za razvod, kako navode, zbog “krize srednjih godina kod žene” - počela je da se doteruje, izlazi, posvećuje dosta vremena sebi jer deca su sada odrasla. Supružnik tu promenu doživljava kao izdaju, kaže Filipovska.

2024 © - Vesti online