Nedelja 20.12.2009.
08:57
Tanjug

Umro najveći iranski disident

Zvanična iranska novinska agencija IRNA prenela je vest o njegovoj smrti bez navođanja funkcije koju je Montazeri imao, preneo je Rojters.

Veliki ajatolah Montazeri je bio arhitekta Islamske revolucije 1979. godine i izabrani naslednik imama Homeinija pre nego što je, posle smrti imama 1989. godine, pao u nemilost i uklonjen sa mesta na koje je zatim doveden ajatolah Ali Hamenei, posle čega je postao disident.

U decembru 1997. godine, Montazeri je stavljen u kućni pritvor, pošto je otvoreno kritikovao vlast ajatolaha Hameneija. Kućni pritvor mu je ukinut 2003. godine pošto je to zahtevalo više od 100 poslanika iranskog parlamenta. Od ukidanja pritvora živeo je u šitskom svetom gradu Komu, južno od Teherana.

Bio je jedan od vodećih kritičara aktuelnog predsednika Mahmuda Ahmadinežada na kojeg je bacio fatvu posle predsedničkih izbora održanih u junu.

U avgustu, posle tih izbora, on je opisao svešteničko vođstvo u zemlji kao diktatorsko, ističući da način na koji je vlast postupila prema ljudima koji su protestvovali na ulicama "može da dovede do pada režima".

2024 © - Vesti online