Sreda 24.08.2011.
13:54 >> 21:57h
Vestionline, Beta

Strani novinari oslobođeni u Tripoliju, četvorica zarobljeni u Zaviji

 Novinari su rekli da su predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta došli u hotel i postigli dogovor o njihovom odlasku, te da su im obezbedili prevoz.

Tridesetak novinara bilo je blokirano četiri dana u "Riksosu". Prema njihovim svjedočenjima na društvenim mrežama, hrane i vode je ponestajalo, a Gadafijevi borci su ih u jednom trenutku optužili da svojim izveštajima navode pobunjenike i pomažu im.

Posle toga, tokom pucnjave oko hotela uništena im je oprema za komunikacije satelitskom vezom. Agencija Reporteri bez granica ranije tokom dana uputila je apel svim stranama u Libiji da obezbjede sigurnost novinara.

Veliki deo naoružanih vojnika koji su nadgledali strane novinare u hotelu Riksos otišao je juče kada su pobunjenici zauzeli Gadafijev vojno-stambeni kompleks koji se nalazi na samo kilometar od hotela. U hotelu je ostalo samo nekoliko vojnika u civilu naoružanih kalašnjikovima.

Novinari među kojima i dopisnici Frans presa i Bi-Bi-Sija (BBC), nose pancire i šlemove i nalaze se na prvom spratu zgrade. Struje ponovo ima, ali ne i vode, dok je mreža mobilne telefonije jako poremećena. Oni kažu da ne znaju šta ih čeka; na odeću su zakačili natpise na kojima piše TV, Pres, ili na arapskom "pres, ne pucajte".

Nekoliko novinara pokušalo je jutros da izađe iz hotela ali su se čuli pucnjevi, i jedan od naoružanih ljudi im je naredio da se vrati.

"Treba čekati, ili će doći pobunjenici ili vojnici režima", rekao je on.

Novinari su tada rekli i da se plaše snajpera, jer je sinoć više zalutalih metaka pogodilo zgradu hotela kada su pobunjenici zauzimali Gadafijev kompleks koji je odvojen od hotela šumovitim delom.

Gadafijev sin Seif al-Islam došao je u hotel u zoru u ponedeljak da demantuje vesti pobunjenika da je uhapšen. Još se ne zna gde se nalaze on, Gadafi i cela Gadafijeva porodica.

2024 © - Vesti online