Sreda 24.08.2011.
14:00
Vestionline

Beba klovn - stid gori od bolesti

Samo dan posle rođenja Koni Lojd njeni roditelji Zara i Tom primetili su crvenu tačkicu na bebinom nosu. Sledećih nekoliko meseci, uporedo sa Koninim rastom rastao je i beleg da bi na kraju postao veliki kao pravi klovnovski nos, prekrivajući ceo bebin prćast nosić. Lekari su ustanovili da se radi o hemangionu, benignom tumoru prečnika četiri centimetra.

Roditelji nesrećnog deteta tri godine su bili u agioniji pokušavajući da je poštede pogleda prolaznika i zgražavajućih komentara, istovremeno tražeći lekara koji bi se odvažio da ukloni tumor sa majušnog detetovog lica.

"Pre operacije Koni je bila jako stidljiva i okretala je glavu kada shvati da ljudi pokazuju na njen nos i komentarišu ga", kaže mama Zara. Ona dodaje da je prilikom odlaska u grad ili izlaska iz kuće morala da krije devojčicu u kolima da bi je poštedela "groznih komentara".

Koni je bila na pregledu kod mnogih lekara, a zaključak većine je bio da ako pokušaju da uklone tumor postoji velika verovatnoća da iskrvari na smrt. Ista opasnost postojala je i ako se dete slučajno udari u nos ili poseče.

"Postojao je način sam da se spreči rast tumora, a ne i da se ukloni", kaže Konina mama. Lečenje je podrazumevalo upotrebu leka propranolola, koji koriste osobe sa srčanim tegobama. Devojčica sa klovnovskim nosem bila je tek osma beba u Velikoj Britaniji kojoj je dat ovaj lek.

Iako je lek dao rezultate, roditelji su i dalje pokušavali da otklone problem i tako su na kraju došli do doktora, specijaliste za facijalne deformitete, koji je imao hrabrosti da stavi malu Koni "pod nož". Operacija je trajala tri i po sata, a roditelji kažu da im je to najgori period u životu.

"Nismo znali kakve će posledice biti, šta će od njenog nosa ostati i kako ćemo se izboriti sa eventualnim ožiljkom, ali bili smo spremni da preuzmemo rizik", objašnjava mama koja je sada prezadovoljna efektima operacije.

Koni će za dve nedelje krenuti u obdanište, što će biti prvi put od kada se rodila da ima kontakt sa većom grupom dece. Roditelji kažu da je na nosu ostao veoma mali ožiljak, a da devojčica pronalazi drugare na sve strane.


"Sada se oseća veoma dobro i ima dosta drugara. Veoma smo ponosni na nju, vrlo je inteligentna. Lepo je i to što više nećemo morati da se nosimo sa okrutnim komentarima ljudi", zaključuje mama Zara.


A Koni za sebe kaže da je srećna da konačno ima nos kao njena mama.

2024 © - Vesti online