Sreda 24.08.2011.
10:04
Alo!

Ritualno ubistvo usred Beograda!

Foto: Ilustracija
 

Uhapšeni Zoran Stevčić (54) priznao je da je pre oko mesec dana udarcem sekirom u glavu ubio Perića, raskomadao njegovo telo i potom delove isekao na još sitnije i zakopao ih u dvorištu svoje kuće u Zvezdarskoj šumi.


Monstruozni zločin koji je otkriven pre nedelju dana zaprepastio je istražne organe, ali je još veći šok izazvao čudnovati venac otkriven na mestu gde je gornji deo tela isečen i odvojen od donjeg. Veruje se da je predmet naknadno, odnosno posle zločina, stavljen u ostatke tela. Upućeni samo na osnovu opisa nađenog predmeta juče nisu mogli da preciziraju o kakvom simbolu se radi.


- Sam krst sa sunčevim zracima nije sektaški simbol. U hrišćanstvu simbolizuje sijanje nematerijalne svetlosti Hrista. Ima ga i u srpskoj simbolici, gde bi ukratko značio “za krst časni i slobodu zlatnu“ i nalazi se čak i na grbu Eparhije banatske. Sam po sebi, krst ne predstavlja sektaški simbol, ali uvek treba biti oprezan jer sekte neretko koriste i uobičajene verske simbole ne bi li se što bolje zamaskirale i privukle što više sledbenika. Dok ne vidim kako izgleda, ne bih mogao precizno da kažem o čemu se radi, ali ukoliko je to ostavljeno i naknadno stavljeno u stomak nesrećnog čoveka, svakako je da ukazuje na ritualno ubistvo - rekao je za beogradski “Alo!“ đakon Nenad Jovanović.

Plastični venac je poruka

Takođe, stručnjaci za sekte kažu da činjenica da je predmet posthumno ostavljen u telu ubijenog znači da postoji neka poruka koju je ubica hteo da pošalje, a koju sada treba dešifrovati.


- Tu svakako najmanje ima satanizma jer je simbolika satanizma okrenuta ruganju simbolima hrišćanstva, te oni tako imaju naopaki krst ili krst koji gori, a ovde se krst veliča. Nađeni predmet se svakako mora proučiti, a iz njegovog opisa i činjenice da je ostavljen u stomaku očigledno da je reč o ubistvu sa ritualnim obeležjima i moguće je da ima elemenata nekog sektaštva, ali to tek treba utvrditi - ispričao je za “Alo!“ sektolog koji je želeo da ostane anoniman.


Tokom istrage, Zoran Stevčić je ispričao da je motiv ubistva to što je Periću dugovao novac za narkotike. Perić mu je stalno podizao kamatu na dug, sve dok nije morao da proda kuću. Uz to, Perić je navodno odbijao da mu proda drogu dok ne vrati dug, a povremeno je navodno i živeo kod njega u kući.


Međutim, istražni organi će se svakako pozabaviti i otkrivenim predmetom. Naime, iako sa jedne strane deluje malo verovatno da je Stevčić, poznat uglavnom po krađama i kao dugogodišnji narkoman, pripadao nekoj sekti, s druge strane, s obzirom na to da beogradski obducenti ne pamte ubistvo pri kojem je žrtva do te mere raskomadana, upućeni kažu da novac kao motiv ubistva deluje malo verovatno.
 

Podudarnost sa slučajem “Jakupek“

Poslednje ubistvo u Srbiji za koje se verovalo da ima ritualna obeležja dogodilo se u avgustu 2007, kada su pronađeni iskasapljeni delovi tela petogodišnjeg Luke Opačića i njegovog ujaka Vasilija Trbovića (26) u Novim Banovcima. U podrumu kuće Danijela Jakupeka (30), koji je osuđen za stravični zločin i koji nije pripadao nijednoj sekti, nađena je satanistička literatura, između ostalog i priručnik o načinima ritualnog odsecanja delova tela prilikom obreda. Motiv Jakupekovog krvavog pira ni danas nije poznat.

2024 © - Vesti online