Utorak 23.08.2011.
21:06
Beta

Priština zadovoljna porukama Angele Merkel

Hajredin Kuči: merkelova donela "poruke mira" 

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči rekao je da je Merkelova u Beogradu poslala Srbima "poruke mira".

"To su poruke mira, poruke da priznavanje političke i pravne realnosti na terenu, ali istovremeno i poruke koje motivišu svaku državu posebno da sve više radi na putu ka evropskim integracijama, a sa naglaskom i preduslovom na međusobnoj saradnji", kazao Kuči.

On smatra da će Srbija imati za obavezu da prizna nezavisnost Kosova.

"Srbija svakako ima i imaće obavezu da prizna realnost u regionu, da prizna nezavisnost Kosova i njegovu teritorijalnu celovitost, da da znakove za saradnju, te da shvati da ne može da se meša u naše poslove", kazao je on.

Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave Kosova Slobodan Petrović kazao je da je evidentno da se sve češće poručuje Srbiji da ima obavezu da ostvari što bolje odnose sa Kosovom i dodao da je poruka Merkelove o ukidanju paralelnih struktura na severu u interesu građana, kako bi se uspostavile kosovske opštine.

"Siguran sam da će država Srbija prepoznati svoje interese u tom procesu kako bi olakšali svoj pristup ka EU. Ja sam siguran da će pre svega oni zbog svojih interesa raditi na ukidanju svojih struktura", kazao je Petrović.

2024 © - Vesti online