Utorak 23.08.2011.
11:02
Beta

Hag: Kabaši i dalje ne odgovara u “slučaju Haradinaj“

Ramuš Haradinaj
 

Tužioci su zatim zatražili da sudije u dokaze protiv Haradinaja uvedu iskaz Kabašija sa suđenja drugom zapovedniku OVK Fatmiru Ljimaju iz 2005. godine.


U svedočenju na suđenju Ljimaju, kako je rekao tužilac Pol Rodžers, Kabaši je opisao zarobljenički logor OVK u selu Jablanica kod Dečana, u kojem je 1998. bio stražar, te imenovao zarobljenike koje je tamo video.


Tadašnji zapovednik OVK u područku Dečana, Haradinaj je, zajedno sa potčinjenima Idrizom Baljajem i Ljahom Brahimajem, optužen za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Romima, Albancima i Srbima u tom logoru u leto 1998.


Odbrana svih optuženih usprotivila se uvođenju u dokaze Kabašijevog svedočenja sa suđenja Ljimaju, navodeći da to nije u skladu s pravilima i da Kabaši nije potvrdio istinitost tog iskaza.


Tužilac Rodžers je u utorak Kabašija kratko ispitivao o tome da li je njegovo svedočenje na suđenju Ljimaju bilo istinito. Kao i u ponedeljak, Kabaši je izbegavao da direktno odgovori na pitanje, govoreći da "ne zna" i da "ne pravi razliku između 2005. i 2011".


Na tužiočevo insistiranje, Kabaši je, međutim, izjavio da je na suđenju Ljimaju "dao sve od sebe da kaže istinu", zato što "nije navikao da laže".


Odluku o zahtevu tužioca da u spis bude uvršteno Kabašijevo svedočenje na suđenju Ljimaju, pretresno veće Tribunala doneće naknadno.

2024 © - Vesti online