Utorak 23.08.2011.
00:20
Jutarnji.hr

Mesić: Javio mi se Gadafi

Gadafi i Mesić u pukovnikovom šatoru

Bivši hrvatski predsednik tvrdi da je Gadafi bio spreman da se potpuno povuče iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da on neće biti prepreka. Jedinini uslov za uvođenje višestranačkog sistema i za sprovođenje reformi je bio da prethodno prestanu NATO napadi.

"Mogu takođe potvrditi da je vlast u Tripoliju pokušavala s tom porukom preko svih raspoloživih kanala dopreti do zemalja koje su igrale ključnu ulogu u organizovanju i vođenju vojnih operacija u Libiji", stoji u Mesićevom saopštenju, u kojem upozorava i na opasnosti korišćenja Ujedinjenih nacija kao pokrića za metode koje se teško mogu dovesti u sklad s Poveljom UN.

"Pobuna ograničenih razmera, koja je pre više od pola godine počela u jednom delu Libije, završava rušenjem režima u Tripoliju. Desetine hiljada vazdušnih udara NATO snaga, kao i završne operacije u kojima su, prema svemu sudeći, učestvovale i pomorske snage Atlantskoga saveza, slomili su gotovo potpuno otpor snaga lojalnih pukovniku Gadafiju", navodi Mesić.

Bivši predsednik Hrvatske nije žele da komentariše Gadafijev režim, niti da ga ocenjuje "bez ikakvih iluzija o njegovom karakteru u kontekstu onoga što smatramo demokratijom, ali i uz punu svest o strogo sekularnom karakteru vlasti koja je srušena". Mesić je izrazio žaljenje što su borbe i NATO udari odneli veliki broj ljudskih života.

"Iskreno želim Libijcima da ostvare mir i zadrže kontrolu nad bogatstvima svoje zemlje, a u interesu njenog daljeg napretka i demokratskog razvoja", zaključio je Mesić.

2024 © - Vesti online