Ponedeljak 22.08.2011.
18:14
Vestionline

Matica crnogorska protiv srpskog jezika

Matica crnogorska i PEN centar se oštro protive izjednačavanju statusa srpskog i crnogorskog jezika
 

Crnogorski PEN centar, Matica crnogorska i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika smatraju da je "pod izgovorom lažne diskriminacije Srba u Crnoj Gori" na delu "pokušaj da se status srpskoga jezika izjednačiti sa statusom crnogorskog jezika, kao službenog jezika".

O jeziku u skupštini

Skupština Crne Gore raspravljaće 2. septrembra, na vanrednom sednici, o vladinim izmenama Zakona o opštem obrazovanju, kojima je predviđeno da se nastava u školama, pored crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku.

 

Izmena Zakona o opštem obrazovanju je uslov opozicionih stranaka da bi se

glasalo o izbornom zakonu, koji je načelno usaglašen na sastanku predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića i predstavnika svih opozicionih stranaka. Za izglasavanje izbornog zakona potrebna je dvotrećinska većina u Skupštini Crne Gore.

Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika naveli su u zajedničkom saopštenju da Srbi u građanskoj Crnoj Gori hoće više prava u odnosu na ostale narode.

"Pod izgovorom lažne diskriminacije, pokušava se status srpskoga jezika izjednačiti sa statusom crnogorskog kao službenog, što zapravo predstavlja diskriminaciju ostalih crnogorskih građana. Jer, zašto bi Bošnjaci, Hrvati, Albanci i drugi, pored crnogorskog i svog maternjeg, morali učiti i srpski jezik", navodi se u saopštenju.

Crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika smatraju da je "čitava kampanja orkestrirana od strane zvaničnog Beograda, na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem, sa ciljem političke destabilizacije Crne Gore".

Matica crnogorska ocenjuje da je "bučna retorika oko jezika samo deo magle o tobožnjoj diskriminaciji i nepravdama prema Srbima u Crnoj Gori".

Navodi se da je crnogorski Ustavom određen kao službeni jezik i da to

moraju svi da poštuju.

"Upozoravamo vlast da ne sme dozvoliti da se političkim ustupcima obesmisli

karakter crnogorskog nacionalnog bića i tekovine borbe za suverenost", saopštila je Matica crnogorska.

SDP neće podržati izmene zakona

Socijaldemokratska partija, manja članica crnogorske vladajuće koalicije, saopštila je da neće podržati predložene izmene Zakona o opštem obrazovanju, kojima je predviđeno da se nastava u školama, pored crnogorskog, izvodi i na srpskom jeziku.

 

Usvajanje izbornog zakona je prvi od sedam uslova koje je Evropska komisija postavila Crnoj Gori za dobijanje datuma pregovora za priklju enje Evropskoj uniji.

Crnogorski parlament trebalo bi 6. septembra da se izjasni o izbornom zakonu.

2023 © - Vesti online